En del av Hörselskadades Riksförbund

Tinnitus Nummer 3 • 2025

"Att vara inaktiv kan snarare förvärra tinnitus"

De flesta har någon gång haft tinnitus. Omkring 2–3 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har svåra besvär.
– Den vanligaste orsaken är olika former av hörselskador. Det gör att det är viktigt att se till att få hörselrehabilitering, säger Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet.

Gerhard Andersson.

Han konstaterar även att stress kan förvärra upplevelsen av tinnitus.
– Men det är viktigt att veta vad man då menar med stress. Det vi i så fall pratar om är negativ stress där personen känner sig ångestfylld, inte mäktar med och blir trött.
– Det kanske är bättre att kalla det för ångest/oro än stress.

Han säger att det är viktigt att inte sätta likhetstecken mellan stress och att vara aktiv eller ha mycket att göra.
– Att vara inaktiv kanske snarare kan förvärra tinnitus. Det får inte vara för lite stress, men se till att värna om återhämtning. Lagom är bäst.

Gerhard Andersson poängterar att det är nödvändigt att få hörselrehabilitering eftersom det kan lindra effekten av tinnitus.
– Det är också viktigt att inte skuldbelägga personer med tinnitus. Det handlar inte om att man gjort något fel eller jobbat för mycket. Stress är ovanligt som enda orsak till tinnitus. Däremot kan tinnitus i sig leda till stress.
– Vi vet i dag ganska väl vad som orsakar tinnitus. Det handlar om hur hjärnan uppfattar nervimpulser från hörselsystemet.

Här intill finns tio tips för att lindra tinnitus, till exempel kan det hjälpa att skaffa hörapparater och för dem som har en grav hörselnedsättning kan cochlea­implantat, CI, vara en hjälp.
– Den behandling som har starkast stöd i forskningen är KBT, kognitiv beteendeterapi som jag har jobbat med i 30 år, men det är tyvärr väldigt få som jobbar med det.

Hur kommer det sig att det är så få regioner som erbjuder KBT mot tinnitus?
– Det är upp till respektive region vilken vård som ska ges och tyvärr är det svårt att få ut behandlingen i vården.

Finns det risk att tinnituspatienter hamnar inom psykiatrin?
– Tinnituspatienter ska inte till psykiatrin om de inte har stora problem med psykisk sjukdom och även för dessa patienter bör hörseln undersökas så att det inte missas.
– Nu finns det många audionomer som gör ett jättebra jobb med tinnituspatienter och ibland kan det vara en stor hjälp att få ordning på hörselproblemen och ha någon som lyssnar. Här gör också HRF en hel del nytta genom till exempel tinnitusgrupper och möjligheten att träffa andra som har tinnitus.

Finns det något nytt när det gäller forskning om tinnitus?
– En utmaning är att det delvis handlar om hjärnforskning och att det är svårt att mäta nervaktiviteten.
– Ett starkt spår är att det kan finnas ett samband med immunförsvaret och att kroppen inte klarar att reparera sig själv.

Här följer tio tips för att lindra tinnitus

  1. Försök att må bra
    Det som är bra för kropp och själ i stort är ofta bra mot tinnitus. Var aktiv, men stressa inte. Gör sådant du vet att du mår bra av och undvik sådant som får dig att må dåligt
    Motionera, ät och sov regelbundet. Finns det någon hobby du har funderat på att börja med kan det kanske hjälpa till att skingra tankarna.
  2. Stimulera hörseln
    En hörapparat kan hjälpa genom att föra in fler ljud som kan maskera tinnitus. Till exempel genom att lyssna svagt på musik, naturljud eller radio när du lägger dig.
    Tystnad gör att tinnitus märks tydligare. Du ska inte utsätta dig för starka ljud, men undvik att använda öronproppar för jämnan – då kan du bli känsligare för ljud. Dessutom hör du din tinnitus mer.
    Det finns de som helt blir av med sin tinnitus när de får cochleaimplantat, men det finns också exempel på att det blir värre. Då handlar det dock oftast om relativt lindriga fall och av dem som fått cochlea-implantat är det totalt sett få som upplever stora besvär.
    Personer som har tinnitus men ingen hörselnedsättning kan använda en ljudstimulator, även kallad brusapparat. Ljudstimulatorn ser ut som en hörapparat och avger ett brusande ljud, ett ”vitt brus”. Ljudet får inte överrösta tinnitus helt.
    Målet är att hjärnan ska uppfatta att det egna tinnitusljudet kommer utifrån, och att det ska bli en del av ett naturligt bakgrundsljud.
  3. Slappna av
    Spända muskler kan påverka tinnitus. Lär dig avslappningsövningar som du kan göra hemma. En del tycker till exempel att yoga hjälper.
    Vid besvär med muskelspänningar, värk i leder och skador kan en sjukgymnast lära dig övningar och ge råd och tips om hur kroppen kan bli mindre spänd. I flera regioner finns sjukgymnaster kopplade till hörsel­vården.
  4. Få inte panik
    Tinnitus blir oftast bättre med tiden, för den stora majoriteten släpper besvären ganska snart.
    Om du fortsätter att ha besvär så finns det hjälp att få. Det är ganska vanligt att de besvär man upplever av ljuden minskar. Det typiska är att man får en kris i början, eller i samband med att tinnitusljudet ändras, och att det sedan lugnar ned sig..
  5. Kolla hörselsituationen
    Svårigheter att höra kan innebära en stor påfrestning och många med hörselnedsättning har tinnitus. Att avhjälpa hörselproblem är därför ett av de bästa sätten att minska sina tinnitusbesvär. Fundera över hörselsituationen hemma och på jobbet. Hur är ljudmiljön? Fungerar hörapparater och hjälpåmedel?
  6. Leva bra liv trots tinnitus
    Forskning visar att tinnitus blir mindre besvärande om du kan hitta sätt att acceptera och avdramatisera ljudet. Om du hela tiden tänker på det med känslor av oro och avsky blir det jobbigare.
    Skaffa mer kunskap genom att till exempel läsa en självhjälpsbok och ta kontakt med Hörsellinjen.
  7. Prata med andra
    Var öppen om din tinnitus och förklara för vänner och anhöriga. Du kan också prata med andra som vet hur det är att ha tinnitus, vissa HRF-föreningar ordnar studiecirklar. HRF har också en Facebookgrupp för personer med tinnitus.
  8. Behandlingsmetoder
    Till exempel kognitiv beteendeterapi (KBT) och Acceptance and Commitment Treatment (ACT).
    KBT riktar in sig på tinnitusbesvären, inte själva ljudet. Målet är minskade tinnitusbesvär och ökad upplevelse av kontroll genom att använda strategier för att hantera negativa tankar och beteenden.
    Till exempel avslappning, tips för att förbättra koncentrationen, kunskap om ljud och hörsel samt sömnråd.
    ACT lägger större vikt vid att ta sikte på det som är viktigt i livet och att kunna leva ett aktivt liv även med tinnitus. Hela livssituationen är i fokus för behandlingen.
    Både vid KBT och ACT läggs stor vikt vid hur stark motivation man har att delta.
  9. Alternativa metoder
    Med det menas behandlingar som inte har ett tydligt vetenskapligt stöd, till exempel akupunktur och naturläkemedel. Det innebär inte att en sådan behandling inte kan ha effekt.
    Orsaken till det kan bland annat vara att den egna övertygelsen om att något kommer att hjälpa faktiskt får resultat.
    – Tinnitus är rätt känsligt för placeboeffekten, säger professor Gerhard Andersson.
    Innan du väljer att prova en alternativ behandlingsmetod bör du tänka på:
    Finns det några publicerade rapporter? I så fall läs dem noga innan du bestämmer dig. Kontrollera att behandlingen/läkemedlet är ofarligt. Finns det biverkningar?
    Prata med din läkare om metoden. Det är särskilt viktigt om du äter andra mediciner. Var skeptisk, fundera över om kostnaden är rimlig och om du har du råd att lägga pengar på något som kanske inte fungerar?
  10. Kolla dina mediciner
    Vissa mediciner har biverkningar som påverkar hörseln. Ämnet acetylsalicylsyra, som finns i receptfria medel mot smärta, feber och inflammation, kan orsaka eller förvärra tinnitus.
    Antibiotika, cellgifter, blodtryckssänkande, vattendrivande och antidepressiva läkemedel är andra grupper av läkemedel där det kan förekomma biverkningar på hörseln. Tala med din läkare om du är orolig över tinnitus. Fråga om det finns andra likvärdiga läkemedel utan biverkningar. Kontrollera i FASS. Källor: Hörsellinjen, professor Gerhard Andersson med flera.

Källor: Hörsellinjen, professor Gerhard Andersson med flera.

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos