En del av Hörselskadades Riksförbund

Hörselvård Nummer 3 • 2023

Allt fler hörapparater blir laddningsbara

Laddningsbara hörapparater har blivit en laddad fråga. De senaste åren har de blivit vanligare, men fungerar de bra? Vem ska betala om de är dyrare? Och vad gör man vid strömavbrott?

En eller flera uppladdade powerbank kan vara ett sätt att gardera sig för ett längre strömavbrott.

Så håller du dig laddad

  • Ladda batteriet på natten.
  • Vet du att det dröjer länge tills du kan ladda, undvik trådlösa funktioner.
  • Låt inte litium-jonbatterier ligga långtidsförvarade utan att vara laddade.
  • Du behöver inte vänta tills batteriet är helt urladdat. Du kan fylla på batterikapaciteten under dagen genom att ladda en kort stund vid behov.

Hörsellinjen har fått ta emot en hel del frågor om laddningsbara hörapparater den senaste tiden, bland annat om hållbarheten för laddare och just vad man gör om det blir strömavbrott.
Det kommer fler och fler modeller där man kan välja att få laddningsbara hörapparater istället för dem som drivs av knappcellsbatterier.

Att andelen laddningsbara ökar tycks vara tydligt.
– Vid den senaste upphandlingen i Sydöstra området efterfrågades 75 procent laddningsbart, säger Jim Bellås, product manager på GN Hearing.
– Utvecklingen går också framåt. Det har till exempel kommit även till allt-i-örat-apparater och laddarna är nu uppdaterade med usb-c (samma typ av kontakt som för mobilladdare red:s anm.).
Det fungerar så att hörapparaten sätts i en laddningsstation och laddas under natten. Alla tillverkare har egna laddare som passar till just deras apparater.
En laddning tar cirka tre till fyra timmar.

Men om det blir strömavbrott?
– Jag förstår oron för att inte kunna ladda sina hörapparater vid ett längre strömavbrott, säger Jim Bellås.
– Här får man tänka på sina laddningsbara hörapparater på samma sätt som telefoner och övrig utrustning som kräver el.
– En stor del av den vardagsteknik vi använder idag är laddningsbar – så varför inte hörapparater? säger Helena Wallbom som är leg. audionom och Marketing Communication Manager på Sonova.

Fyra fördelar

  • Du vet var du har lagt hörapparaten under natten – i laddaren.
  • För den som har svårt med finmotoriken kan det var bra att slippa krångla med att byta små batterier.
  • Den jämna batterispänningen ger möjlighet till nya funktioner, t. ex. att känna av att man är i rörelse och ställa in ljudupptagningen efter det.
  • Minskad förbrukning av batterier blir mer skonsamt för miljön.

Fyra nackdelar

  • Du måste komma ihåg att ta med laddaren om du sover borta.
  • Om batteriet trots allt tar slut har du inte längre en fungerande hörapparat, vilket innebär att det kan vara klokt att spara en äldre reservapparat.
  • Batteriet kan laddas många gånger, men är dyrare när det måste bytas.
  • Batteriet räcker inte lika länge under hela sin livslängd utan effekten avtar med tiden.

En möjlighet när man inte har tillgång till elnätet är att använda en så kallad powerbank som laddas upp för att tas med och användas vid laddning. Det finns en mängd olika sådana som bland annat används till mobiltelefoner eller datorer, men det är inte självklart att det fungerar att använda en powerbank till laddaren för din hörapparat.
– Man måste se till att powerbanken inte har en automatisk avstängningsfunktion.
– De som är avsedda för mobiltelefoner laddar vid en mycket högre strömstyrka än hörapparaterna, säger Helena Wallbom.

Alla stora hörapparatmärken har vissa laddare som kan fungera som powerbank, men här behöver du själv kontrollera med din audionom eller tillverkaren vad det är som gäller.
Det finns även olika typer av powerbank som drivs med solceller och/eller vev och som kanske kan vara ett alternativ om de är kompatibla med hörapparatens laddare.
En rekommendation för den som verkligen vill gardera sig mot strömavbrott är att behålla eventuella äldre hörapparater i reserv och sedan se till att det finns batterier till dem. Apparaterna kan även vara bra att använda till exempel vid en resa där man inte har tillgång till elnätet.
Det blir alltså viktigt att ha med sig laddaren när man ska ut och resa. Det innebär också att den som vill kunna göra spontana utflykter eller övernattningar bör se till att alltid ha den med sig.

Men hur länge räcker en laddning?
Enligt Hörsellinjen kan den räcka som mest upp till 30 timmar beroende på tillverkare och storlek på batteriet. Det har också betydelse vilken hörselnedsättning hörapparaten är avsedd för liksom den ljudmiljö man befinner sig i och vilka funktioner i hörapparaten som aktiveras.
– Om man streamar mycket ljud, till exempel från tv:n eller om man lyssnar på en ljudbok så drar det mycket ström, säger Jim Bellås.
Driftstiden beror alltså på hur man använder sin hörapparat och inte minst vilka och hur många trådlösa tillbehör man använder.
– Om man en typisk dag utnyttjar ljudstreaming fyra timmar samt tittar på tv via streaming fyra timmar, så ska batteriet i hörapparaten räcka ungefär 16 timmar. Vi rekommenderar att man alltid laddar hörapparaterna på över natten, så att man vet att man har en fulladdad hörapparat på morgonen, säger Helena Wallbom.
– Men man kan också snabbt fylla på batterikapaciteten genom att sätta hörapparaten i laddaren en kort stund vid behov.

Ett batteri sägs hålla i ungefär 4-6 år, vilket är ungefär samma ”livslängd” som en hörapparat.
– Något som är bra att tänka på är att försöka undvika att utsätta batteriet för stötar eller stark värme, säger Jim Bellås.
Det är varierar en hel del mellan olika regioner i vilken utsträckning uppladdningsbara hörapparater ingår i sortimentet.
En laddare kan kosta extra beroende på vilka avgifter regionen har beslutat om (se även sidan 12).
– Jag tycker det vore naturligt att låta laddaren ingå i avgiften för hörapparaten på samma sätt som mobiltelefoner och annan teknisk utrustning levereras inklusive laddare, säger Jim Bellås.

Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi, använder själv sedan drygt ett år laddningsbara hörapparater.
– För mig har det varit positivt. Jag laddar på natten och sedan tar jag på hörapparaterna på morgonen samtidigt med glasögonen. Jag streamar ganska mycket eftersom jag lyssnar en hel del på radio och även på ljudböcker och för mig har en laddning hittills alltid räckt hela dagen.
– Det är klart att tekniken är sårbar om det skulle bli strömavbrott, men för mig överväger nog de praktiska fördelarna.

Text: Stefan Andersson Foto: Christina Andersson