En del av Hörselskadades Riksförbund

Kultur Nummer 4 • 2020

Nu kan du själv mixa ljudet i tv-program

SVT har inlett försök med att mixa programljudet för att få tydligare tal och ett provprogram finns nu på SVT Play.

– Vi har fått väldigt bra respons, säger Annika Bidner, produktägare SVT Play.

Caravaggios självporträtt illustrerar programmet. På SVT Play finns möjlighet att välja den nya funktionen ”Tydligare tal”.

Det enskilda ämne som Auris har fått flest insändare om under de senaste 20 åren är utan tvekan klagomål på ljudet i tv-program, antingen dålig hörbarhet eller störande bakgrundsmusik/ljud.

Det är också en fråga som HRF regelbundet har tagit upp i samband med möten med SVT. Detta har nu bidragit till att SVT har tagit fram ett testprogram och som en panel av HRF-medlemmar fått tycka till om i en enkät.

Resultatet är positivt. Visserligen har bara 35 personer besvarat enkäten hittills, men det genomsnittliga betyget på tjänsten är högt: 9,2 av 10.

– Jag tror inte att jag har varit med och jobbat med något annat som fått ett så positivt mottagande och jag hoppas att det här kommer att uppskattas av väldigt många, säger Annika Bidner.

Tekniken bygger på att programmet är inspelat i så kallat 5.1 ljud där talet kommer från en högtalare och övrigt ljud från fyra sidokanaler och man höjer då talljudet något och sänker ljudnivån från sidokanalerna.

– Det har varit många olika turer innan vi hittade ett lämpligt program att börja med. Det handlar bland annat om juridiska rättigheter, synpunkter på konstnärlig integritet, att ljudet inte varit inspelat i 5.1 eller inte varit tillräckligt bra från början, säger Annika Bidner.

Annika Bidner, SVT.

Tydligare tal-funktionen kan bara användas för program som ligger på SVT Play eftersom det är där det kommer att finnas möjlighet att välja om man vill använda funktionen.

– Jag förstår om folk blir otåliga över att det går långsamt. Än så länge är det här en väldigt manuell process. Men om vi kan visa att det är efterlängtat hos publiken så hoppas jag att funktionen kommer att få ett brett användningsområde.

Annika Bidner hoppas att det även leda till att inspelningsledare och produktionsteam från början gör inspelningar med tanke på att tekniken ska kunna användas.

– Det gäller att se till att alla som arbetar i olika delar av produktionen är med och ser att det fungerar bra så kommer fler och fler program att få den här möjligheten. Nästa steg tror jag blir att vi ska testa metoden på ett naturprogram.

Programmet Caravaggio – Konsten och blodet ligger nu på SVT Play och alla som har tillgång till en dator eller smartphone kan lyssna på programmet och svara på enkäten. Funktionen ”Tydligare tal” kan väljas under symbolen för undertext.

Text: Stefan Andersson Foto: Ottavio Leoni/Svt