En del av Hörselskadades Riksförbund

Porträtt Urval av artiklar före 8 2016

"Tinnitus fick mig att vända på dygnet"

När vd:n och ekonomidebattören Per Håkan Börjesson blev plötsligt döv på ett öra fick han nya perspektiv.
– Ett tag trodde jag inte att jag skulle klara av att fortsätta jobba.

”Var försiktig när du lyssnar på rådgivare i finansbranschen”, uppmanar Per Börjesson.

Enligt Per Håkan Börjesson, eller Per H som han brukar kallas, är det bästa sättet att få ett rikt liv som pensionär att inte pensionsspara, åtminstone inte i privat pensionsförsäkringssparande.
– Nästan allt pensionssparande har höga kostnader, dessutom är pengarna inlåsta tills du är 55 år och du kan inte komma åt dem för andra behov. Ett bättre alternativ är ett eget privat långsiktigt sparande i aktier eller i aktiefonder.
– Finansbranschen är mästare på att göra enkla saker krångliga och ta bra betalt för att ge råd, säger han.

Men anledningen till att Auris intervjuar Per H Börjesson är inte för att han ska ge råd om hur man ska placera sina pengar eller spara till sin pension. Han är sedan drygt tio år medlem i HRF efter att ha fått tinnitus och blivit plötsligt döv på vänster öra.

Per H Börjesson

Ålder: 57.
Familj: Hustrun Margareta och tre söner 13, 19 och 21 år.
Bor: I Stockholm, uppväxt i Alingsås.
Yrke: Civilingenjör, vd och författare.
Fritid: skidåkning, promenader med hunden, läsa deckare (gärna svenska) och böcker om ekonomi, segling.

– Första gången jag fick problem var när jag fick vatten i örat när jag var utomlands och badade. Det blev en infektion och efteråt hade jag ett litet sus i örat.
– Något år senare var jag ute och åkte bil med min pappa. Plötsligt försvann hörseln helt på vänster öra. Istället hörde jag ett ljud som från ett sågverk eller ett vattenfall.

Per H sökte läkare och fick bland annat kortisonbehandling, men inget hjälpte och han blev allt mer frustrerad, särskilt som han inte heller kunde få någon riktig förklaring till vad som hade hänt mer än att han drabbats av plötslig dövhet.
– Jag vände på dygnet. Jag vaknade mitt i natten och kunde inte somna om eftersom jag bara fokuserade på ljudet. I stället åkte jag in till jobbet.
Efter ett tag började han bli så utmattad att han var rädd att han inte skulle klara av att jobba.
– Jag bestämde mig för att testa akupunktur, men det hjälpte inte alls.
Efter ungefär ett halvår med sömnsvårigheter började han dock kunna koppla bort tinnitusljudet.
– Jag märkte att när jag hade något annat att fokusera på var jag inte lika störd av ljudet. Men när jag tänker på det eller pratar om det, som nu, kommer det tillbaka.

Hörseln har dock inte kommit tillbaka på hans vänstra öra.
– Det är jobbigt ibland, till exempel när det är mycket folk runt omkring eller vid middagar. Jag brukar försöka säga till dem som sitter på min vänstra sida att jag inte hör så att de inte tycker att jag är otrevlig om jag inte svarar.
Per H försöker vara försiktig med hörseln på det högra örat och undviker höga ljud. Han doppar heller aldrig hela huvudet under vatten, eftersom han upplever att det var det som utlöste de första besvären med vänsterörat.
Han har funderat på att starta en fond inom hörselområdet.
– Den skulle investera i företag som håller på med forskning eller hjälpmedel med hörselanknytning, men än så länge har inte alla bitar fallit på plats.

Per H, 57, är uppväxt i Alingsås och studerade industriell ekonomi i Linköping där han blev civilingenjör. Han tog sedan en MBA-examen (master of business administration) vid Columbia University i New York och började på Ericsson i Kalifornien som marknadsansvarig.
Efter några år flyttade han hem och började arbeta i familjeföretaget Börjessons Bil, där han fortfarande är styrelsemedlem.
– Men jag har egentligen aldrig varit så intresserad av bilar så jag flyttade till Stockholm och blev managementkonsult, säger han.
I mitten av 1980-talet startade Per H en aktieklubb tillsammans med några studiekompisar från Linköping. Efter ett par år hade de fått ihop 200 000 kronor och bildade ett investmentbolag som de döpte till Spiltan eftersom de ”var bönder som bodde i Stockholm”
Per H hade målsättningen att arbeta med investeringar på heltid, men det gick inte riktigt så bra som han hade hoppats och börsfallet 1991 gjorde att Spiltan fick läggas vilande under några år.

Vändpunkten kom 1996 när han läste en bok om den framgångsrike investeraren Warren Buffett, en av världens rikaste personer.
– Han förespråkar långsiktighet och använder enkla principer. Till exempel att köpa och behålla aktier i bolag med enkla och begripliga affärsidéer och som drivs av ärliga människor.
– Det är så här man ska göra var min slutsats när jag hade läst boken, säger Per H.
Warren Buffett blev Per H:s idol. Per H har även flera gånger varit på bolagsstämman för Berkshire Hathaway som dennes bolag heter.
1997 skrev Per H en ny ”programförklaring” för Spiltan som gick ut på att man skulle investera långsiktigt enligt Warren Buffetts idéer. Nyemissionen gav 13 miljoner kronor och Per H lade ner sin konsultverksamhet och blev vd för Spiltan på heltid.
– Vi började satsa på bolag som ännu inte var börsnoterade. Målet är att försöka hitta lönsamma företag som drivs av duktiga entreprenörer och hjälpa dem att växa snabbare. Vi har också ofta med en representant i styrelsen i de bolag vi jobbar med.
Spiltan startade 2002 ett fondförvaltningsbolag med ”vanliga fonder” som vänder sig till småsparare och PPM-placerare där de använder samma investeringsprincip; långsiktighet och låg risk.
Något som tydligen har lönat sig, 2011 utnämndes Spiltan Fonder till Årets fondbolag av tidningen Privata Affärer.
– För dem som inte är så kunniga eller inte vill köpa aktier är fonder ett bra alternativ. Det viktiga när man väljer fonder är att man tittar på avkastningen efter avgifter, säger han.

Per H har varit aktiv i debatten om pensioner med nyhetsbrev, föreläsningar, debattinlägg och böcker. Han gav nyligen ut boken ”Så här får du ett rikt liv som pensionär – Sluta pensionsspara”.
I den förespråkar han som ett alternativ att man själv ska investera de pengar man tänkt pensionsspara i en egen aktieportfölj med stabila bolag.
– Köper man aktier får banken courtage på maximalt en halv procent en gång. I en fond eller pensionssparande får banken en avgift på förvaltat kapital på kanske två procent – varje år. Pengarna du missar på grund av avgifter och courtage kan verka små, men räknar man med ränta på ränta-effekten blir det stora summor på lång sikt.
Per H:s favoritexempel är när indianerna lär ha sålt Manhattan till holländaren Peter Minuit för 24 dollar år 1626.
– Man kan tycka att de gjorde världens sämsta affär med tanke på att marken 2003 var värderad till 120 miljarder dollar. Men faktum är att indianerna bara hade behövt placera pengarna till 6,5 procents ränta för att göra en bättre affär än Peter Minuit. På 377 år blir 24 dollar med 6,5 procents årlig ränta 490 miljarder dollar.

Sju råd för att bli miljonär

Det viktiga är att ha lägre kostnader än intäkter varje månad.
Välj bort sparformer som är komplicerade att förstå.
Spara i fonder som har låga kostnader.
Spara 10 procent av lönen till dig själv varje månad.
Köp och behåll egna aktier eller fonder.
Investera i en egen bostad och amortera av på lånen.
Att placera i aktier ska vara långsiktigt och lite tråkigt.

Hans första bok ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” har sålt i drygt 70 000 exemplar. Han hade tur med timingen för den fick stor uppmärksamhet när den kom ut i samband med att börsen rasade 2008. I boken ger han råd om hur man kan bygga upp en förmögenhet, framför allt genom sparsamhet, planering och långsiktighet.
– Många köper Postkodlotter för 150 kronor i månaden. Om man i stället sparar 150 kronor i månaden och placerar dem till 10 procents ränta blir det en miljon efter 43 år.
– Men den bästa affär man kan göra är oftast att köpa en egen bostad och amortera av på lånen.
Han uppmanar också alla att öppna kuvertet från Pensionsmyndigheten och försöka sätta sig in i hur det fungerar samt att man inte ska glömma bort tjänstepensionen som inte finns med i det orangefärgade kuvertet.
– Många tror att tjänstepensionen inte är så viktig, vilket är helt fel och för de flesta kommer den att utgöra en större del av den framtida pensionen än pengarna från premiepensionen, PPM.
Du har många åsikter om pensioner och pensionssparande. Hur har du planerat för din egen pension?
– Jag har inga planer på att gå i pension. Jag vill fortsätta jobba så länge jag kan.

 

Publicerad i Auris 3/2012

Text: Stefan Andersson Foto: Peter Knutson