Niqi ska lära sig larma åt husse

Dvärghunden Niqi ska bli Frederick Goddens öron i hemmet. De är bland de första att delta i en ny, enklare, signalhundsutbildning som Svenska service- och signalhundförbundet, SOS, har inlett.

Lite hundgodis ska hjälpa Frederick Godden att träna Niqi till att bli en "ljjudhjälp" i hemmet.
Lars Jansson
Frederick Godden med Niqi.
Lars Jansson
Lars Jansson

Frederick Godden

Ålder: 34.

Bor: Påarp, Helsingborg.

Familj: Hustrun Annelie, Queenie och Niqi.

Intressen: Läsa, träning, hälsa, hundarna. Yrke: Arbetssökande. Arbetat som bland annat fastighetsskötare och lärare. Planerar att utbilda sig till hälsocoach.

Hörsel: Många öroninflammationer som barn. Har använt hörapparater cirka tio år.

Publicerad i Nummer 1 · 2019

Frederick ”Freddy” Godden, 34, bor i Påarp utanför Helsingborg. Han har hörapparat på båda öronen och har svårast att höra höga frekvenser, men även vissa ljud på låga frekvenser.

– Det är lite berg- och dalbana när audionomen ska försöka ställa in hörapparaterna, säger han.

Freddy har inte tidigare varit någon ”hundmänniska”. Det är drygt tre år sedan han och hans fru Anneli skaffade en dvärghund av rasen Bichon havanais som är döpt till Queenie.

– Jag hade tänkt att hon skulle utbildas till signalhund. Hon gjorde faktiskt en signalhundsinsats redan som valp. Jag skulle koka pasta och hade glömt en kastrull med vatten på spisen. Då kom hon och började knuffa på mig tills jag följde efter henne till köket.

Det visade sig dock att Queenie inte riktigt passade som signalhund. För att bli en certifierad signalhund som har rätt att bära assistanshundtäcke ställs ganska höga krav och hunden måste klara hälsokontroller och olika prov.

– Hon var tyvärr lite för självständig, säger Freddy.

Förra året fick Queenie valpar och Freddy och Annelie bestämde sig för att behålla en av dem, Niqi. Han fick höra talas om SMART hundutbildning av Queenies uppfödare, Yrsa Franzén-Görnerup.

Hon är projektledare och har varit aktiv inom SOS sedan starten 1999. SMART står för: Specifikt, Mätbart, Anpassat, Realistiskt, Tidssatt. Det går ut på att ägarna tränar och utbildar sina hundar i hemmet utan krav på tester eller examen.  

 

Yrsa Franzén-Görnerup.Yrsa Franzén-Görnerup.– Vi har haft för­träning för blivande assistanshundar i väntan på att de ska bli gamla nog för att kunna göra alla hälsokontroller och lämplighetstester som krävs, säger Yrsa Franzén-Görnerup.

– Det visade sig att hundarna började göra stor skillnad i vardagen för ägarna, trots att träningen bara skedde i hemmet och i närmiljön. Då föddes idén till SMART hundutbildning där deltagarna sätter egna mål för vad hunden ska hjälpa till med i hemmet, säger hon.

Utbildningen har fått stöd av Allmänna Arvsfonden och är till att börja med ett treårigt projekt där 20 deltagare per år över hela landet ska utbildas. Freddy ansökte om att komma med i projektet tillsammans med Niqi och i mitten av januari hade de den första utbildningsträffen.

– Vi pratade bland annat om vilka mål vi ska ha, hur vi ska träna och vad vi ska ha gjort till nästa träff om ungefär en månad.

– Träningen blir nog en utmaning. Niqi skäller ganska mycket, och dessutom på de frekvenser där jag hör bäst.

Freddy planerar bland annat att träna upp Niqi att markera för brandlarmet och när telefonen ringer samt att hon ska hämta matte om hon märker att Freddy mår dåligt.

– Jag har en sjukdom som kallas primär immunbrist och är väldigt infektionskänslig och det kan hända att jag blir dålig ganska snabbt. Och när jag blir sjuk håller det ofta i sig länge. Det är också ett skäl till att den här utbildningen passar honom bra.

– Det är skönt att kunna göra träningen hemma. Vi får se hur det utvecklas, men det fina är att jag själv kan sätta ribban för vad och hur mycket vi ska träna, säger Frederick Godden. 

Annonser

view counter