Viktor signalerar om Lennart inte hör

Golden retrievern Viktor är Lennart Juhlins extraöron.

– Han hjälper mig med alla signaler, både hemma och ute. Det gör att jag känner mig betydligt tryggare, säger Lennart.

Lennart Juhlin tycker att livet blivit bättre tack vare Viktor.
Carina Olander

SOS-hundar

Servicehundar. Hämtar och bär saker, öppnar dörrar, hjälper till med kläder.

Signalhundar. Hjälper personer med hörselnedsättning genom att uppmärksamma på ljud.

Alarmerande hundar. Hjälper diabetiker att hålla koll på blodsockret. Kan larma vid behov. Även för personer med epilepsi.

Publicerad i Nummer 2 · 2015

Om det knackar eller ringer på dörren så puffar Viktor på Lennarts ben och sen går han och sätter sig vid dörren. Om någon kallar på avstånd så springer Viktor dit till den som ropat.

Lennart Juhlin, 71, i Vänersborg är en av dem som var med i en försöksverksamhet som genomfördes på uppdrag av regeringen mellan 2009 och 2014.

Viktor är numera godkänd signalhund och Lennart tycker att hans livskvalitet har förbättrats påtagligt tack vare hunden.

– Jag är ensamstående och har ingen hjälp från anhöriga. Tack vare Viktor känner jag mig säkrare och mindre begränsad.

Lennarts hörselnedsättning har kommit med åren och han använder idag hörapparater. När han fick veta om försöksverksamheten ansökte han om att få delta.

– Efter lämplighetstest så blev vi antagna. Sen blev det utbildning under ett och ett halvt år. Vi tränade både med instruktör och på egen hand, berättar Lennart.

Utbildningen som endast ges genom Service- och signalhundsförbundet avslutades med ett prov. Viktor klarade det och fick ett diplom som bevis för att han är godkänd.

Försöksverksamheten har utvärderats av Socialstyrelsen och presenterades i höstas. Den visar att service- och signalhundar ger bättre livskvalitet för användaren. Den visar också att det kan vara en god affär för kommunerna att stå för utbildningen. Enligt beräkningar minskar nämligen hundförarens behov av vård och omsorg med i genomsnitt 200 000 kronor över en tioårsperiod. Att utbilda en hund kostar cirka 45 000 kronor.

Trots att service- och signalhundar klassas som hjälpmedel är det inte vanligt att kommuner och landsting ställer upp med stödet. I stället får ägaren själv betala eller ansöka om bidrag ur till exempel fonder.                                 

Fotnot: Läs mer på Service- och signalhundsförbundets hemsida: www.soshund.se.

Annonser

view counter