"Vi vill erbjuda både kunskap och gemenskap"

HRF i Lund har kontrollerat många teleslingor genom åren. De har också alltid slinga på egna aktiviteter. ”Alla ska kunna höra”, säger ordförande Marie-Louise Andersson.

Marie-Louise Andersson, ordförande för HRF Lund.
Kajsa Ragnestam
Publicerad i Nummer 5 · 2018

Hur jobbar ni i styrelsen?

– Vi är nio stycken och vi har möte tio gånger om året, säger ordförande Marie- Louise Andersson. – Varje termin träffas vi också en heldag för att planera nästa termins aktiviteter. Då delar vi upp arbetet mellan oss.

Vad har ni för aktiviteter?

– Vi vill att det ska finnas aktiviteter både för kunskap och gemenskap, säger Marie-Louise Andersson – Till exempel har vi en studiecirkel i TSS. Vi har också en bokcirkel och bridgespel. – I augusti deltog vi vid en politikerutfrågning som HSO arrangerade och gjorde en guidad tur till Lunds domkyrka. Vi har alltid teleslinga på våra aktiviteter, även när vi är ute i naturen. Alla ska kunna höra.

Hur fungerar er lokal?

– Den är väldigt bra. Vi delar med flera andra funktionshinderorganisationer. Det finns en stor gemensam sal som tar cirka 80 personer och även flera mindre grupprum.

– Vi har också en kanslist anställd på halvtid.

Har några aktiviteter varit särskilt lyckade?

– Allt som har med hörsel att göra brukar vara populärt, till exempel föredrag eller demonstrationer av hjälpmedel.

– Vi har också sedan innan jag blev ordförande en speciell arbetsgrupp som kontrollerar teleslingor. De brukar dela upp sig för att gå på olika föredrag och kontrollera slingan. Totalt har vi en lista på över 160 undersökta lokaler.

Har ni något på gång den närmaste tiden?

– Under Hörselveckan ska vi ha en föreläsning om hör- och kommunikationshjälpmedel.

– Och 1 december firar vi att föreningen fyller 85 år. Henrik Widegren, specialistläkare och musiker som är känd från tv-programmet Fråga Lund ska sköta underhållningen.

Hur många medlemmar har ni och hur gör ni för att värva fler?

– Vi har cirka 300 medlemmar. Under hösten ska vi göra en speciell satsning och besöka tio träffpunkter för seniorer. Vi ska informera om hur viktigt det är att söka hjälp i tid när man hör dåligt, men samtidigt förstås informera om vår förening och dela ut vårt program, säger Marie-Louise Andersson. 

Annonser

view counter