Tecknad skildring av barndomen

I Superdövis, en serieroman som nyligen kommit ut på svenska, ger hörapparaten övernaturliga förmågor.

Publicerad i Nummer 3 · 2017

Superdövis (originaltitel: El Deafo) av Cece Bell kom ut på svenska i mars. Handlingen baseras på författarinnans egen barndom. Cece Bell blev gravt hörselskadad vid 4,5 års ålder efter en Cece Bell som barn.Cece Bell som barn.hjärnhinneinflammation och fick strax därefter hörapparater, eller rättare sagt hörapparat eftersom hon fick en kroppsburen modell, med sladdar upp till insatserna i vardera örat. Detta var i mitten av 1970-talet i Virginia i USA.

Författaren tecknar sin vardag hemma, på fritiden och i skolan. Den kroppsburna hörapparaten ges överdrivna dimensioner eftersom det är så den upplevs av bäraren. Hon skäms över apparaten och sladdarna som inte går att dölja. Även öronen har fått ett framträdande utseende för att hamna i blickfånget.

Hörselskadan skapar osäkerhet i sociala sammanhang och flickan hamnar ofta utanför. Men så kommer hon på hur hon ska vända det negativa till något bra. Grejerna i öronen ger ju henne magiska möjligheter, som hennes klasskamrater inte har.

Situationerna som tecknas är bekanta för alla med nedsatt hörsel. Att gång
på gång behöva El Deafo blev Superdövis på svenska.El Deafo blev Superdövis på svenska.förklara att det inte hjälper att skruva upp volymen på tv:n, att lampan behöver tändas för att man ska kunna höra när det är mörkt, hur det kan komma sig att man hör bra i vissa situationer men ibland knappt något alls.

Det en gripande bok som är svår att lägga ifrån sig. Det är fint att följa flickan som tar sig igenom alla utmaningar och glädjas åt hennes framsteg. Även om Superdövis presenteras som en bok för barn och unga, så har vuxna lika stor behållning av den.

Cece Bell själv gick, liksom flickan i boken, i skolor för hörande genom hela sin utbildning. Hon blev illustratör och författare och har gett ut flera titlar. El Deafo kom ut 2014 och blev hennes stora genombrott. 

Annonser

view counter