Läsarbrev

"Stort steg att berätta"

”Att gå med i HRF var ett steg i min process att acceptera min hörselnedsättning”, skriver Ulrika Heindorff.
Publicerad i Nummer 3 · 2017

”Du är berättigad till hörapparat”. Orden snurrade runt i mitt huvud och ringde i mina öron.
Jag bara nickade och svarande ingenting. Hade inga ord, bara en massa tankar.

Jag var 30 år och hörde så pass dåligt att jag hade rätt till hörapparat. Beskedet började sjunka in.
Jag ringde mina föräldrar och jag grät och grät. Beskedet kändes som ett hårt slag i magen. Jag är alldeles för ung för att få hörapparat!

Varför har just jag tinnitus och hörselnedsättning? Vad ska jag göra nu?
Det var funderingar och frågor som snurrade runt i mitt huvud.

Det är tre år sedan nu som jag fick beskedet om omfattningen av min hörselnedsättning. Att den var så pass allvarlig att jag hade rätt att få en hörapparat.
Har jag skaffat hörapparat än? Nej, det har jag inte. Men under tre år har jag processat beskedet jag fick och gjort ett par väsentliga förändringar.

För mig var det ett väldigt stort steg att berätta för min omgivning om min hörselnedsättning. När jag väl gjorde det, via sociala medier, fick jag oväntat stor stöttning av människor i min omgivning.

Många berättade öppenhjärtigt om sina egna eller närståendes erfarenheter. Nästa steg var att i olika sammanhang anpassa mitt beteende efter min nedsatta hörsel. Att sitta långt fram nära talaren eller ta yogamattan närmast läraren hade jag redan gjort i många år utan att koppla det till att det var en strategi för att höra bättre.

  • Jag började våga säga till på mitt arbete att jag hörde dåligt och att det krävdes mikrofon vid vissa möten.
  • Jag började våga be om att få sitta i framsätet av bilen när jag åkte med kompisar. Jag började våga fråga om när jag inte uppfattade vad som sades.
  • Utöver detta har jag börjat en process att acceptera min tinnitus och prövat akupunktur som faktiskt lindrat tinnitus.
  • Att gå med i HRF var så klart också ett steg i min process.

Det finns många olika funktionsvariationer. Jag hör dåligt, någon annan ser dåligt, en tredje personer är rullstolsburen. Därför tycker jag att Elaine Eksvärds initiativ tillsammans med tidningen Mama: ”#intesåkonstigt” om hennes dotters funktionsnedsättning är utmärkt.
Hon vill lyfta fram att det finns många olika funktionsvariationer och att detta inte är så konstigt. 

Vi behöver alla hjälpas åt att ta bort stigmat, som i vart fall finns för unga, vad gäller hörselnedsättning. Så att även en kvinna i trettioårsåldern kan använda en hörapparat, för det är faktiskt inte så konstigt.

Ulrika Heindorff, jurist och regionpolitiker, Helsingborg.

Annonser

view counter