Skadades på jobbet - nu får hon rätt

Efter sju år får Elisabeth Zetterlund i Brastad rätt till arbetsskadelivränta enligt en dom i Kammarrätten.

Jag hade aldrig trott att man kunde bli så sjuk av ljud, säger Elisabeth Zetterlund.
Lasse Robertson
Publicerad i Nummer 2 · 2012

- Det har varit riktigt, riktigt tufft, men nu är jag så lycklig. Jag kan knappt fatta att det är sant, jublar Elisabeth Zetterlund.

I november 2005 inträffade olyckan som kom att förstöra hennes hörsel. Hon arbetade som operatör på SOS Alarm och under ett arbetspass utsattes hon för en siren från ett inbrottslarm. Ljudet, som var på cirka 120-140 dB, gick via hennes headset, rakt in i öronen.

– Hörseln försvann direkt på ena örat. På natten vaknade jag av att allt snurrade. Sedan dess har jag dålig hörsel, dålig balans, tinnitus och ljudkänslighet, berättar hon.

På grund av hörselskadan blev hon uppsagd från sitt arbete, som hon haft i 20 år.

– Det kändes oerhört knäckande och orättvist, men jag var så sjuk att jag inte orkade ta strid med företaget.

Försäkringskassan avslog hennes ansökan om arbetsskadelivränta med motiveringen att det inte fanns något i det medicinska underlaget som visade att hörselproblemen berodde på händelsen med sirenen.

I stället trodde försäkringsläkaren att det kunde handla om Menières sjukdom. Elisabeth överklagade till Förvaltningsrätten, men fick avslag igen.

Då vände hon sig till HRF:s jurist Erik Ward för att få råd om hur hon skulle gå vidare.

– Han svarade att jag behövde nya utlåtanden från hörselexperter. Elisabeth Zetterlund skrev till ett 20-tal audiologer och öronläkare runt om i landet.

Några svarade och erbjöd sin hjälp. Stig Arlinger, professor i audiologi i Linköping, gick igenom hennes journal och konstaterade att skadan orsakats av högt ljud. Elisabeth reste också till Linköping och blev noggrant undersökt av Leif Hergils, docent vid öronkliniken.

Han kunde konstatera samma sak: Det fanns inga tvivel om att det var en bullerskada.

Dessa nya underlag gjorde att Kammarrätten dömde att Elisabeth Zetterlund har rätt att få arbetslivsskadelivränta från och med december 2005.

– Det är en sådan enorm upprättelse. Jag hade aldrig klarat detta utan hjälp av juristen.

Annonser

view counter