Sångerska fick hörselproblem

Sångerskan och musikern Idde Schultz, 48, vaknade en morgon för tre år sedan och upptäckte att alla ljud var förvrängda. Tack vare behandling mår hon bra igen och kan njuta av musik.

Idde Schultz att ta det lugnare, men hon undviker inte strålkastarljuset helt.
Peter Knutson
Sedan flera år arbetar Idde Schultz som lärare på Fryshusets gymnasium.
Peter Knutson

Idde Schultz

Ålder: 48.

Familj: Två tonårsdöttrar.

Bor: Aspudden i södra Stockholm. Uppväxt på Södermalm.

Sysselsättning: Sångerska, musiker, musiklärare på Fryshuset i Stockholm.

Aktuell: Ny platta tillsammans med musikern ”Sulo” Karlsson
i höst.

Fritid: Träning, promenader, film, böcker.

Övrigt: Gör Europadebut på musikfestival i England i sommar.

Publicerad i Nummer 2 · 2012

Upplevelsen har etsat sig fast i hennes minne.

– Jag kommer aldrig att glömma den morgonen. Den blev på något sätt en vändpunkt och den har fått mig att fundera på vad hörseln betyder för mig. Hur beroende jag är av att kunna höra.

– Ett tag var jag rädd att inte kunna fortsätta med det jag verkligen vill. Om jag tvingades lägga av med musik, vad skulle jag då jobba med? Allt jag kan har anknytning till musik. Den är en så stor del av min identitet.

 

IDDE SCHULTZ ÄR en väletablerad artist på den svenska musikscenen. Hon växte upp i en musikintresserad familj och hon och lillasystern Irma, som också är sångerska, tillbringade många timmar vid skivspelaren. De tog ut låttexter från skivor och sedan övade de tills sången satt perfekt och det lät precis som på skivan. I deras rum stod en skolorgel som deras pappa lärde dem att spela på.

Men hon kunde ha blivit skådespelerska i stället. Hon hade kommit så långt som till andra provomgången på Scenskolan när hon beslutade sig för att i stället satsa på musiken.

– Jag jobbade som regiassistent i en ganska slitig uppsättning då och det var nog det som fick mig att känna att teater inte var min grej.

 

KARRIÄREN STARTADE I början av 1980-talet, då hon var med i gruppen Zzzang Tump och bland annat åkte på turné med Reeperbahn. Nu är hon sedan många år medlem i popbandet Docenterna. Hon har samarbetat med kända musiker som Lars Winnerbäck, Staffan Hellstrand och Joakim Thåström.

Idde Schultz har även släppt två soloalbum och i mitten av 1990-talet hade hon en hit med låten ”Fiskarna i haven”, som spelades flitigt på radio. 

Sedan snart åtta år arbetar hon också 65 procent som musiklärare på Fryshusets gymnasium i Stockholm, där hon undervisar elever som går på rockprogrammet.

Så det är inte svårt att förstå att hörselproblemen skakade om hennes tillvaro rejält.

Men trots besvären gick hon till jobbet som vanligt och inga spelningar ställdes in.

– Jag klarade mig på rutin. Dessutom tänkte jag att det skulle gå över av sig själv och försvinna lika snabbt som det kommit, säger hon.

 

Men det gick inte över. Vanliga vardagssysslor kunde bli en plåga när ljuden skar i hennes vänsteröra.

– Jag insåg vad mycket ljud det är överallt. I affärer och på restauranger. Utropen i tunnelbanan gjorde fysiskt ont.

– Det finns nästan inga tysta platser. I Aspudden, där jag bor, är det ganska tyst.

Jag fick ett väldigt bra bemötande överallt jag kom och erbjöds olika behandlingar.

HON VÄNDE SIG till en läkare och fick göra en hörselundersökning. Den visade att hon hade en nedsättning i diskanten på vänster öra och hon fick en remiss till Hörselrehabiliteringen på Rosenlunds sjukhus i Stockholm. När hon kom dit skickades hon på fler undersökningar, bland annat för att utesluta tumör på hörselnerven.

– Jag fick ett väldigt bra bemötande överallt jag kom och erbjöds olika behandlingar.

Hörselrehabiliteringen gav Idde Schultz helt nya perspektiv på sin hörsel och på hur den hänger ihop med hälsan i övrigt.

Hon fick i uppgift att se över sin livssituation.

– Just då hade jag det väldigt stressigt. Jag höll på att bryta upp från en lång relation och kände mycket oro och press på grund av det.

 

Hon erbjöds olika behandlingsalternativ för sin tinnitus, ljudkänslighet och yrsel.

Det behandlingar hon valde var KBT (Kognitiv beteendeterapi) samt avslappningsövningar.

KBT hjälpte henne att fundera över sitt beteende i olika situationer, något som hon tycker hon har stor nytta av varje dag.

Avslappningsövningarna, som hon fick lära sig av en sjukgymnast, har lindrat tinnitusen.

– Om jag gör övningarna släpper spänningarna i nacken och det minskar min tinnitus märkbart, säger hon och visar var i nacken som det stela sitter.

IDDE SCHULTZ SÄGER att hon lever annorlunda i dag än för tre år sedan.

– Jag försöker tacka nej till en del grejer. Är noga med att sova, äta bra och ta hand om mig själv. Och så prioriterar jag träning. Det slarvade jag med förut. Jag mår bra av att jogga, promenera och styrketräna.

Att lära sig tacka nej har varit svårt, tycker hon.

– Det är alltid så roliga saker!

 

I grunden är Idde Schultz en person som vill att mycket ska hända.

– Jag är nog ingen semesterperson, utan finner mer vila av att hålla på med saker.

Och håller på med saker det gör hon, men i mer kontrollerat tempo än förr om åren. I höstas släppte hon skivan ”Kocksgatan Revisited” tillsammans med Sören ”Sulo” Karlsson. Skivan består av tonsatta Ernst Brunner-dikter.

Låtarna från skivan blev tillsammans med delar av Ernst Brunners kultroman ”Kocksgatan” grunden till en teaterföreställning på Boulevardteatern som hon medverkade i fram till mitten av december. 

I höst kommer en ny platta med ”Sulo” och i sommar ska de spela på en festival i England. Det blir första gången Idde Schultz uppträder utanför Norden.

– Det ska bli spännande, jag ser jättemycket fram emot det.

 

UNDER SINA MÅNGA ÅR som musiker har hon nästan aldrig använt hörselproppar, trots att volymen ofta varit hög.

– När jag sjunger med proppar är det som att vara instängd i en bubbla. Jag har tyckt att de tar bort så mycket av känslan och närheten. I den unga generationen använder nästan alla medhörningsproppar. De får lära sig använda dem tidigt. Jag har provat, men tycker att det blir svårt att sjunga. Det tar tid att vänja sig.

Alla läkare säger att jag ska fortsätta göra det jag tycker om men att jag ska tänka på att ta det lugnt mellan varven.

Hon tror ändå inte att det är hög volym som är den främsta orsaken till att hon fått nedsatt hörsel. Däremot är hon ganska övertygad om att stress har varit utlösande.

– Jag försöker att inte oroa mig så mycket. Alla läkare säger att jag ska fortsätta göra det jag tycker om men att jag ska tänka på att ta det lugnt mellan varven. Jag väljer också att spela mer akustiskt.

 

Idde Schultz rör sig vant bland ungdomarna på Fryshusets skolkafé. Hon tycker det är kul att undervisa. De nya kunskaperna om avslappningsövningar och stresshantering kommer också väl till pass i arbetet med eleverna.

– Många ungdomar har problem med stress. Det behöver lära sig att koppla av och att ställa rimliga krav på sig själva.

I SOMRAS MÄRKTE hon att hörseln blev sämre igen på vänster öra. En ny mätning visade att det blivit en ganska rejäl dipp i diskanten.

Det blev svårt att lokalisera ljud och hon kunde missa vad som sades om hon vände "fel" öra till.

– Man får tänka om och anpassa sig efter situationen. Jag arbetar ofta med små grupper.

Eftersom hon även har tinnitus och emellanåt också yrsel kom frågan upp om det kunde handla om Menières sjukdom.

Men typiskt för menière är att nedsättningen finns i basfrekvenserna och inte i diskanten som i Iddes fall, så därför stämmer inte den teorin. 

Hon går i fortsatt utredning och när Auris träffar henne har hon gjort en mätning som visar att hon hör bättre nu än i höstas. Tinnitusen har också lindrats.

 

EFTER DEN SENASTE förändringen har hon dock blivit mer försiktig med höga ljud och använder öronproppar oftare.

Hon har många kolleger med nedsatt hörsel – ”nästan alla har någon form av problem” – och undrar hur det blir för ungdomar som går med lurar i öronen och lyssnar på musik hela dagarna.

– Man kan få hur mycket information som helst, men man tar inte till sig den förrän det händer något.

Annonser

view counter