En del av Hörselskadades Riksförbund

Teknik Nummer 4 • 2018

På resa med CI

På sommaren är det för många tid för resor. Här är tips från några vana resenärer och en ingenjör vid ett CI-team.

zoom up front veiw of passenger jet plane take off to flying from airport runways against clear blue sky

– Vid resor till varma och fuktiga klimat är det extra viktigt att ta med sig torkburk/torklåda, säger Gunnar Eskilsson på CI-teamet i Huddinge.

Ida Bäckström har skrivit en bok om att bli plötsligt döv och har varit ute på flera långresor sedan hon fick sitt CI, bland annat till Nepal.
– Ett bra tips är att köpa en armbandsklocka som har vibrerande alarm. Tar ingen plats och man kan väcka sig själv, superbra!
Harry Eriksson, HRF Västplantorna, har tagit för vana att hyra en semesterprocessor.
– Jag vill inte råka ut för att bli helt döv om processorn skulle lägga av. Även om jag tycker det är ganska dyrt (895 kronor för en månad), så är det värt det, säger han.
Även Agneta Österman Lindquist, ledamot av HRF:s förbundsstyrelse tycker att en reservprocessor är bra. Hon berättar om när processorn lade av en timme innan hon skulle åka till Arlanda.
– När jag superstressad skulle försöka felsöka var det väldigt bra att ha reserv­delar tillgängliga. Batterifack. Spole. Sladd.
– Det visade sig vara spolen som lagt av efter många års felfri tjänst. Sedan dess ser jag till att ha med en komplett reservprocessor på resor.

För den som hyr en extraprocessor kan det vara värt att tänka på att man ska ta med den i handbagaget, som scannas av röntgenstrålar med låg effekt.
Det incheckade bagaget kan scannas med skadliga röntgenstrålar.

Sju tips för resan

  1. Kolla upp försäkringsvillkor och vad som omfattas av din hemförsäkring. Om du vill ha en extra gardering, hyr en reservprocessor. Packa förvaringsväskan och torkburken som ska hålla implantatet torrt. Ta med batterier så att det räcker för hela resan och laddaren om du använder uppladdningsbara. Ta med reservbatterier även om du använder uppladdningsbara.
  2. Ta med en utskriven kopia av din senaste MAP (programmering), om du har en reservprocessor se till att den är programmerad med din senaste MAP, kontrollera om tillverkaren har representanter/kliniker dit du ska åka.
  3. Checka in tidigt. Ta med patientkortet som visar att du är CI-användare. Visa det för säkerhetspersonalen och förklara att du har en implanterad medicinsk enhet för din hörsel­nedsättning. Ett CI kan inte störa planets navigations­utrustning och behöver inte stängas av vid start och landning.
  4. Ta med processorn genom säkerhetskontrollen och placera den inte på det löpande bandet när den är påslagen, statisk elektricitet kan påverka programmeringen. Har du en reservprocessor, lägg den avstängd i handbagaget – aldrig i det incheckade bagaget eftersom det kan scannas med skadliga röntgenstrålar.
  5. Berätta i hotellreceptionen att du använder CI och att du vill bli underrättad om hotellet behöver evakueras. Kontrollera gärna redan vid bokning om det finns rum som är utrustade med visuella alarm eller om det finns larmutrustning att låna.
  6. Om du planerar en badsemester, ta med vattenskydd. CI-tillverkarna har olika vattenskydd till sina produkter.
  7. Låt folk veta att du använder CI för att inte missa viktig information. Var uppmärksam på symbolen som visar om det finns teleslinga. I vissa länder, till exempel i USA och Storbritannien kan teleslinga finnas på många ställen: flygplatser, resebyråer, hotellreceptioner eller i taxibilar.Källor: Cochlear och Med-El

Text: Stefan Andersson Foto: Mostphotos