På jultomtens egen önskelista: "Tala tydligt"

Inge Olson, 79, har bråda dagar i december. Nedsatt hörsel stoppar inte hans uppdrag som jultomte.

Inge Olson, Wermlandstomten.
HP Skoglund

Inge Olson

Kallas: ”Inge i Halla”

Ålder: 79 år.

Ort: Deje i Värmland.

Familj: Hustru Maj-Britt, fem barn, åtta barnbarn och sex barnbarnsbarn.

Aktuell: Auktoriserad jultomte.

Webb: wermlandstomten.com.

Publicerad i Nummer 8 · 2017

Wermlandstomten kallas han, Inge Olson, mer känd som ”Inge i Halla”. Han är en av Sveriges auktoriserade jultomtar.
I 52 år drev han en bilskrotfirma. Där kunde det smälla och bullra något fruktansvärt så hörseln tog stryk.
– Jag har två hörapparater. Ibland fungerar de bra, ibland inte. Om det är många i samma rum går det inte att höra. När jag är på tomteuppdrag kommer barnen fram och pratar. Det kan vara svårt att höra vad de säger. Ibland är det svårt att höra föräldrarna också. Men det ordnar sig ändå, säger Inge Olson som även gärna pratar med utländska besökare, utan att kunna några språk förutom svenska och norska.

Ibland fungerar de bra, ibland inte.

Inge Olson fick sin licens 1995, den 14 oktober för att vara exakt, men innan dess hade han flera års erfarenhet som tomte. Skägget och den yviga hårmanen är äkta.
En tomte måste vara social utöver det vanliga och genuint vänlig mot alla människor. För att bli certifierad tomte ska man vara ett gott föredöme för barn, nykter, använda ett vårdat språk, inte ha något brottsligt i bagaget.

Tomtesysslorna sträcker sig över hela året. Från och med november gör han besök på offentliga inrättningar i Värmland, köpcentrum och även hos familjer.
7 november till 10 januari driver Inge och hans hustru en butik ”Tomteboa” i anslutning till hemmet i Halla.

Säsongens höjdpunkt är givetvis julafton. Redan klockan 6.30 på julaftons morgon knackar Inge på hos en familj. Därefter är han uppbokad hela dagen och brukar inte komma hem igen förrän vid 22-tiden. Han åker inte släde mellan husen, utan kör bil.

På juldagen är Inge ledig och firar med familjen, hustrun och de fem barnen, barnbarn och barnbarnsbarn. Julklappsutdelningen i den egna familjen är snabbt avklarad, bara de minsta barnen får paket.

Själv vill han inte ha några julklappar. Fast om han fick önska något så skulle det vara att folk pratade lite tydligare.
Fram till mitten av januari bär han regelbundet tomtedräkten och därefter avtar uppdragen. I juli ordnas en internationell tomtekongress i Bakken i Danmark, som Inge brukar delta i. Den svenska föreningen har sitt årsmöte i slutet av januari.
Under 15 år ordnade Inge Olson en ”Tomtehälja” i Deje i slutet av oktober. Då samlades tomtar från Sverige och Norge och sparkade igång julen med lekar och annat för familjer. Nu har han tvingats lägga ner arrangemanget eftersom det blev så stort och han inte kunde lösa problemet med parkeringsplatser.

Värmlandstomten brukar också vara med vid ett lokalt julfirande i juli, då barn kan lämna in sina önskelistor och det bjuds på smakprov av julens godsaker.
Det verkar som julen firas året om alltså.
– I mitten av januari är det något som kallas julgransskakning i Karlstad. Efter firande på torget åker vi till sjukhuset för att dela ut godispåsar till barnen som vårdas där. Det blir en avslutning för säsongen.

 

Fakta:

Tomteförening

Föreningen Sveriges Tomtegille bildades 2001. www.sverigestomtegille.se

Santa Claus of Greenland är världens största tomteförening. Världskongress för jultomtar ordnas varje år i Danmark.

Detta är tecknet för jultomte på svenskt teckenspråk: http://teckensprakslexikon.su.se/ord/11980

Annonser

view counter