"Oerhört glad över utmärkelsen"

Årets Silverörat gick till Hans Ericson, HRF:s tidigare generalsekreterare.
– Jag är hedrad och stolt att få den här utmärkelsen, sa han när priset delades ut i samband med Audiologisk dag.

Hans Ericson fick ta emot utmärkelsen Silverörat i samband med Audiologisk dag.
Stefan Andersson

Silverörat

Svenska Audiologiska Sällskapet, SAS, är ett samarbete för utbildning och utveckling inom hörselvården. Bland medlemmarna finns såväl HRF som föreningar för audionomer, pedagoger, läkare och tekniker.

Silverörat delas ut sedan 1977 till en person som gjort banbrytande insatser inom området.

Publicerad i Nummer 8 · 2017

Silverörat delas ut sedan 1977 och är höjdpunkten under Audiologisk dag som arrangeras av Svenska Audiologiska Sällskapet, SAS.
– Det kändes makalöst och jag är oerhört glad över att få ta emot utmärkelsen. Jag har också haft glädjen och turen att få jobba i fantastiska team med stort engagemang, sa Hans Ericson, efter att ha gratulerats av Josefina Larsson, audionom och ordförande i SAS.

Ingen som använder instrumentmejsel längre.

Han konstaterade också att det har hänt mycket sedan han började arbeta som hörselingenjör för drygt 40 år sedan.
– Det är ingen som använder instrumentmejsel för att justera hörapparater längre.
Hans Ericson nominerades till Silverörat av HRF där han var generalsekreterare under åren 2006–2016.

Styrelsen för Svenska Audiologiska Sällskapet skrev i motiveringen bland annat att Hans Ericson har gjort ”betydande insatser för att utveckla och värna svensk hörselvård samt främja hörselforskning och teknisk audiologi – alltid med fokus på hörselskadades behov, möjligheter och rättigheter”. De konstaterar också att han ”har konsekvent stått upp för audiologisk vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Det delades ut fler utmärkelser. Rebekah Cupitt, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, fick Arnbrinks utmärkelse för doktorsavhandling av hög kvalitet. Avhandlingen handlar om problematiken i samspelet mellan teckenspråkiga och hörande. Åsa Winzell Juhlin fick Arnbrinks utmärkelse för bästa magisteruppsats, den handlar om diagnostik inom hörselvården.

Det hölls också flera föreläsningar. Stefan Stenfelt, professor vid Linköpings universitet talade om kopplingarna mellan hörsel, kognition och hjärnans arbetsminne samt hur mycket energi som går åt för att höra, särskilt i bullriga miljöer.
Peter Nordqvist, vd för Forskningsinstitutet Hörselbron, berättade om arbetet med kvalitetsregistret, samt att valet av klinik kan vara minst lika viktigt som valet av hörapparat, se även sidan 22.

Anders Jönsson, teknisk audiolog och tidigare mottagare av Silverörat framhöll vikten av att ta hänsyn till hörselnedsättning ur folkhälsoperspektiv.
– Tidiga insatser vid hörselnedsättning är viktigare än vi ens har börjat förstå, sa han.

Annonser

view counter