Längtan efter språk och identitet tema i barnbok

Rymdens mysterier utgör ramen för en berättelse om den hörselskadade flickan Linn och hennes längtan efter tillhörighet.

Författaren hade tidigt bestämt sig för att huvudpersonen i boken skulle vara en flicka. Det blev Linn.
Illustration: Viktor Jäderlund

Mia-Maria Lindberg

Ålder: 45.

Familj: Maken Tomas Ekström, sönerna Edvin 8 och Henry 4.

Bor: Utanför Hörby i Skåne.

Yrke: Pedagog på Östervångskolan, inriktning SO, åk 3–9.

Hobby: Fotografering, yoga, poesi, film.

Publicerad i Nummer 6 · 2015

Pluto och stjärnorna är den första av en serie barn- och ungdomsböcker av Mia-Maria Lindberg. Författaren har själv en hörselnedsättning sedan födseln och arbetar som lärare på Östervångskolan i Lund, specialskola för döva och hörselskadade. För fem år sedan var hon porträttperson i Auris.

Mia-Maria tyckte att det behövdes barnböcker som stärker ungas identitet och som visar teckenspråkets betydelse, så hon bestämde sig för att skriva själv.

Att huvudpersonen skulle vara en flicka som heter Linn kom Mia-Maria Lindberg på ganska snabbt och det var när hon kom att läsa om Pluto, som av astronomer ansågs vara för liten för att klassas som en riktig planet, som fick hon idén till bokens handling.

–Jag kände starkt att Pluto kunde förmedla Linns känslor och längtan efter samhörighet, berättar Mia-Maria Lindberg.

– Linn tänker och reflekterar mycket kring Pluto. Hur kan någon bestämma vad som är normalt i rymden? Varför är Pluto inte tillräckligt bra? Vem säger det?

Mia-Maria Lindberg har ägnat de två senaste sommarloven och mycket ledig tid åt skrivande och finslipande av manus.

Läsaren får möta Linn i vardagen – på hörselvården, i skolan och hemma. Hur hon behöver anstränga sig för att höra, avläsa och pussla ihop det hon uppfattar till ett sammanhang. Hennes pappa vill först att Linn ska höra och tala som han, men när Linn träffar Anna förändras allt. Anna kommunicerar på teckenspråk och ser Linn med nya ögon.

– Alla vi som använder hörselteknik vet hur bräckligt det är. Vid dålig mottagning, oljud, rundgång, fritidsaktiviteter där tekniken inte kan användas så behöver vi teckenspråk. Det gäller stora stora som små, förklarar Mia-Maria Lindberg.

Uppslag och inspiration får hon från kolleger och elever.

– Jag älskar mitt jobb. Att vara lärare är ett av det bästa yrket man kan ha. På många vis liknar det författarens arbete, förutom att författaren jobbar mer ensam.

Bilderna är gjorda av illustratören och serietecknaren Viktor Jäderlund som själv är döv.

– Det var viktigt med hög bildmässig kvalité och någon som kunde illustrera teckenspråk och där är Viktor Jäderlund den allra bästa!

Nästa år kommer Mia-Maria Lindberg med ytterligare två böcker inom samma tema.

Böckerna vänder sig även till föräldrar, pedagoger och andra som möter unga som kan ha behov av teckenspråk.

Pluto och stjärnorna smygsläpps på seriemässan ”I seriernas värld” i Malmö den 23 oktober där Mia-Maria Lindberg och Viktor Jäderlund finns på plats. 

Skildrar hur det kan vara att växa upp med en hörselnedsättning.Skildrar hur det kan vara att växa upp med en hörselnedsättning.

Annonser

view counter