Mental träning blev min medicin

Publicerad i

Själv lider jag av svår tinnitus och tilltagande hörselnedsättning sedan flera år. Att inte längre kunna höra kungsfåglarnas sång är en sorg för mig. Men tinnitusen var ett tag ett rent helvete. Jag konsulterade många läkarkolleger, öronspecialister och neurologer, och fick än det ena än det andra läkemedlet att pröva. Inget hjälpte. Biverkningarna var däremot desto mer påtagliga.
Men så fick jag tips om en mental träningsmetod. Inte så att den botade min tinnitus, men jag lärde mig att hantera den.

Metoden innebär att man först lär sig acceptera tinnitusen och erkänna för sig själv att man kommer att ha tinnitus resten av livet.
För mig var detta till en början obegripligt, men en dag förstod jag plötsligt och tog till mig innebörden i acceptans-budskapet: om jag ändå aldrig kommer att slippa ifrån tinnitusen, varför inte göra det bästa möjliga av livet med den?
Då var jag redo för del två i den mentala styrketräningen: att leva med tinnitusen.

Att leva fullt ut samtidigt som det piper i öronen.

Detta uttryck har förvanskats så många gånger att det kan tarva en förklaring. Innebörden är att tillåta sig att leva fullt ut och göra saker helhjärtat samtidigt som det piper i öronen. Alltså att leva och ha tinnitus. Att ha ett ständigt tjut inne i huvudet och ändå umgås med vänner, lyssna på musik, njuta av fågelsång även om jag inte hör den så bra längre.

Denna del av programmet kallas commitment. Innebörden är att fokusera på det viktiga i livet, det som jag tycker är angeläget, omsätta mina värderingar i handling – och ha tinnitus.

För mig var avslappning en svår nöt att knäcka. Men till slut lyckades jag lära mig även det utan att ta hjälp av mediciner. Jag upptäckte att när jag lyckas slappna av minskar tjutet inne i huvudet. Och motsatsen, när jag spänner mig mycket, till exempel för att jag retar mig på min tinnitus, tilltar den i styrka. Nuförtiden kan jag bryta den onda cirkeln och i stället skapa en god mental cirkel genom att tillämpa denna form av mental styrketräning som på fackspråk kallas ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

Annonser

view counter