Järfällas mentorer följer med till hörselvården

Hörselskadade i Stockholm ställs ofta inför svåra val och krångliga regler. HRF Järfälla - Upplands Bro har börjat med mentorer som kan följa med vid hörapparatutprovning.

– Kombinationen hörselvård/försäljning/hörselcheck är ett systemfel, anser ordförande Inga Hägerbring.

Inga Hägerbring.
Torbjörn Andersson
Publicerad i Nummer 7 · 2018

 

– På Hörselskadades dag för tre år sedan kom en medlem och var helt förtvivlad. Hon hade fått en räkning på 7 000 kronor för en fjärrkontroll och förstod inte varför.

– Jag ordnade så att hon fick en tid på ett annat företag och fick där både hörapparater och fjärrkontroll ur landstingets sortiment.

– Först trodde jag det var tillfälligheter, men efter en tid såg jag att det verkade vara satt i system på åtminstone två företag där jag själv varit med som mentor.

– Efter att vi haft ett tiotal ärenden i följd så gjorde vi ett projekt av det från 2018.

Hur fungerar det?

– Vi kombinerar det med ett informationsprojekt. Vi ställer upp på seniorföreningars möten och även på Järfällafestivalen, Hörselskadades dag med mera. Vi informerar om vårdval/fritt val och vilka rättigheter och skyldigheter man har.

– Vi har fått 39 nya medlemmar på det viset.

Var det svårt att hitta mentorer?

– Nej, vi är tre som hjälps åt. För ett par månader sedan höll jag i en genomgång om vad reglerna säger och vilka konstigheter man kan råka ut för.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Folk är väldigt glada för den hjälp de får. Flera har gjort anmälan till Patientnämnden, då de anser sig ha blivit lurade.

– Jag anser att det är ett systemfel med kombinationen hörselvård/försäljning/hörselcheck. Det är svårt att veta vad som är fakta och vad som är försäljningsknep.

Vad har ni mer för aktiviteter i HRF Järfälla - Upplands Bro?

– Vi har många aktiviteter. Vi bedriver för närvarande två cirklar i TSS. Intresset är stort och blir bara större. Varje år har vi minst en föreläsning. Vi har ”sillalunch” i maj och bussresa i augusti. Vi har börjat med en julbordsresa. Den resan och flera andra aktiviteter har vi kunnat subventionera tack vare en donation från en medlem som haft mycket glädje av föreningen. 

Annonser

view counter