Hörselsmart - vad är det för dig?

Emma Pritchard blev hörselsmart för sonens skull.
Jonatan Jacobson
Publicerad i Nummer 6 · 2016

Pernilla Kile

Pernilla Kile.Pernilla Kile.

Vad är hörselsmart för dig?
– Att använda sina hörhjälpmedel och strategier som underlättar lyssnandet. Jag försöker alltid ha ljuskällan i ryggen så att ljusinsläppet faller på den som pratar. Vid föreläsningar eller skolsituationer ser jag till att placera mig nära den som talar. Om det är möjligt väljer jag en plats där jag också kan se resten av åhörarna så att jag slipper vända mig om hela tiden.

På vilket sätt är du hörselsmart?
– Jag använder mina hörapparater och är en van teknikanvändare och har haft nytta av tekniken under hela skolgången, från första klass till universitetet. När jag kör bil och måste ha ögonen på vägen använder jag FM-system som medpassagerare får ha på sig. Jag använder mig också av arbetstekniska hjälpmedel, exempelvis en streamer som är kopplad till min hörapparat via blåtand. I streamern sitter en FM-mottagare som gör att jag kan använda en konferensmikrofon som är rundupptagande vilket underlättar om jag sitter i ett möte. Tekniken går framåt hela tiden, det går mer och mer mot lösningar med blåtand.

Vad är det hörselsmartaste du vet?
– Att tala om för sin omgivning hur de på bästa sätt kan underlätta för oss när vi samtalar eller umgås.

Pernilla Kile
Ålder: 28.
Boendeort: Ramlösa.
Yrke: Audionom.
Hörselstatus: Barndomshörselskadad.

 

Emma Pritchard

Emma Pritchard.Emma Pritchard.

Vad är hörselsmart för dig? 
– Att ligga steget före och vara medveten om de behov som finns och vilka behov som kommer att uppstå. Att vara medveten om min sons omvärld och behov samt hur vi kan se till att han får de bästa förutsättningarna. Det handlar om att gå in i nya situationer och fundera på hur den nya miljön påverkar honom.

På vilket sätt är du hörselsmart?
– Vi har strategier för hur vi kommunicerar med honom, vi ser till exempel till att vi har hans uppmärksamhet innan vi börjar prata med honom. I början kändes det lite ovant men nu är det helt naturligt.

Vad är det hörselsmartaste du vet?
– Att ta ansvar ur två perspektiv. Dels att min son säger ”vad sa du” och inte ber om ursäkt för att han inte hör. Och att den som lyssnar tar samma ansvar. Jag vill att han ska känna ”det här är jag, det är inget fel på mig jag hörde bara inte vad du sa”.

Emma Pritchard
Ålder: 38.
Yrke: Financial controller.
Boendeort: Höganäs.
Hörselstatus: Förälder till femårig son med CI.

 

Jens Rydén

Jens Rydén.Jens Rydén.

Vad är hörselsmart för dig?
– Att själv vara medveten om vad jag kan göra för att höra bättre, till exempel se till att jag alltid har hörapparatsbatterier med mig, att lägga filt under duken när det dukas till middag för många hemma med mera. Men det är även att medvetandegöra arbetsgivare och människor i sin omgivning om vad som är en bra respektive en dålig hörselmiljö. Men hörselsmart kan så klart även innebära tekniska hjälpmedel.

På vilket sätt är du hörselsmart?
– Jag ger mig själv bästa möjligheterna att höra genom att placera mig rätt i förhållande till andra samt att alltid berätta om min hörselnedsättning för dem som inte känner mig.

Vad är det hörselsmartaste du vet?
– Just nu är det nog hörapparaten från ReSound (Enzo²) och de smarta funktionerna den har. Vilken dröm att kunna streama ljudet direkt från sin iPhone, iPad eller iPod till hörapparaten utan att behöva ta på sig en massa extrautrustning. Hörapparaten kan även styras med en app. Det här är smart och framtidstänk.

Jens Rydén
Ålder: 50.
Boendeort: Bjärred.
Yrke: Fotograf, tecknare, grafisk designer.
Hörselstatus: Ensidigt döv, Menières sjukdom på andra örat där han använder hörapparat.

 

Mikael Larsson

Mikael Nilsson.Mikael Nilsson.

Vad är hörselsmart för dig?
– Hörselsmart för mig är att vara steget före. Till exempel att kolla så att det finns slinga och att den fungerar när man ska på möten eller föreläsningar. Är man på bio tar man kontakt med personalen och frågar var man sitter bäst för att kunna lyssna på slingan. Om slingan inte fungerar så kräver man pengarna tillbaka.

På vilket sätt är du hörselsmart?
– Jag ber dem som pratar med mig vända sig så jag ser dem. Självklart använder jag text på tv. Har också hörselhjälpmedel utöver hörapparaterna på möten på jobbet.

Vad är det hörselsmartaste du vet?
– Att anställa personer med hörselnedsättning, som vi gjorde till distriktets kansli.

Mikael Larsson
Ålder: 51.
Boendeort: Kristianstad.
Yrke: Fastighetstekniker inom Svenska kyrkan. På fritiden ordförande för Hörselskadades distrikt i Skåne samt Hörselskadades förening i Kristianstad.
Hörselstatus: Hörselskadad sedan födseln. Föddes 3 månader för tidigt.

Jenny Jensen

Jenny Jensen.Jenny Jensen.

Vad är hörselsmart för dig?
– Att ha många olika strategier för att kunna bemöta alla ”hörselknepiga” situationer man stöter på.

På vilket sätt är du hörselsmart?
– Jag försöker alltid vara ärlig mot mig själv och inte försätta mig i obekväma situationer för andras skull. Jag försöker också vara rak och snabb med att förklara vad jag behöver för att vara delaktig. Jag har förvärvat teckenspråket vilket är guld värt och betyder mycket för mig.

Vad är det hörselsmartaste du vet?
– Att se till att man får en gedigen utbildning, man får så mycket tillbaka – dels blir man mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden, dels får man förhoppningsvis arbeta med något som känns meningsfullt vilket ger positiv stimulans och mer ork.
– Att tillägna sig teckenspråk. Att känna sig bekväm med både det svenska språket och teckenspråket innebär en enorm trygghet, glädje och möjlighet.
– Att utbilda sig tillsammans med ”likasinnade”. Som ensam döv eller hörselskadad i den stora massan är det lätt att drunkna och svårt att bygga upp sig själv och sin identitet. Tillsammans med andra i samma situation kan man bygga upp gemenskap, styrka och självförtroende att möta den okunskap som finns ute i samhället.

Jenny Jensen
Ålder: 41.
Boendeort: Hjärup.
Yrke: Speciallärare på Östervångsskolan.
Hörselstatus: Upptäckte lätt hörselskada vid 5 års ålder, successiv försämring fram till hon var 22 år då hon blev helt döv. Levde som döv i 11 år, fick CI år 2008.

Owe Svensson

Owe Svensson.Owe Svensson.

Vad är hörselsmart för dig? 
– Om man köper in en hörselslinga till en lokal så tycker jag att det är smart att också göra upp rutiner för hur den ska användas, till exempel att alla som talar ska använda mikrofon. Det ska inte vara upp till den enskilda talaren om mikrofon ska användas eller inte. Det är osmart att koppla hörselslingan till fasta takmikrofoner, det blir bara en massa buller. Det kan också vara bra med rutiner för funktionskontroll av hörselslingan så att man märker att tekniken fungerar. Hörsel-slingan kan ju faktiskt också vara till hjälp för folk med normal hörsel. 

På vilket sätt är du hörselsmart?
– För mig handlar det om att försöka höra vad som sägs. Jag har skaffat ett konferenshjälpmedel om jag ska iväg och höra på föreläsningar eller liknande. Jag och min fru har också börjat på en TSS-kurs.

Vad är det hörselsmartaste du vet?
– Det hörselsmartaste jag vet är när de bestämde sig för att texta svenska filmer på biograferna. Tidigare har det nästan varit meningslöst att gå på svenska filmer men med textningen kan jag följa med i handlingen jättebra. Men det allra smartaste har vi nog inte sett än. Det pågår mycket utveckling inom teknikområdet, exempelvis wifi-kretsar i hörapparater.

Owe Svensson
Ålder: 70.
Boendeort: Lund.
Yrke: Pensionär, har tidigare jobbat som medicinteknisk ingenjör.
Hörselstatus: Fick försämrad hörsel efter hand och fick hörapparat kring sekelskiftet.

Text: Jonatan Jacobson

Annonser

view counter