Förbjöds ha hörapparater på högskoleprovet

Högskoleprovet blev en mardröm för Ellinor Ericson Höijer, 24. Inför en fullsatt sal tvingades hon ta av sina hörapparater. Provledaren kollade sedan hennes öron flera gånger under dagen.

Ellinor Ericson Höijer har anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen. ”Det ska inte få hända igen”, säger hon.
Ulrika Nilsson
Publicerad i Nummer 3 · 2016

I början av april skrev drygt 80 000 personer högskoleprovet på 120 orter runt om i landet. En av dem var Ellinor Ericson Höijer i Stockholm. Ellinor studerar på Komvux och vill gärna läsa vidare. Eftersom högskoleprovet kan öka chanserna att komma in på högskolan hade hon förberett sig noga. Men hon var inte alls beredd på det som hände.

– Jag hade satt mig på min plats och märkte att jag hade väldigt svårt att höra provledarens instruktioner. Jag försökte reglera volymen på hörapparaterna, men det räckte inte, så när hon sen gick runt i salen stoppade jag henne och bad om att hon skulle försöka prata tydligt eftersom jag har nedsatt hörsel. Jag visade hörapparaterna för att hon skulle förstå.

Provledaren sa då att hörapparater inte är tillåtet under provet och att Ellinor var tvungen att ta av sig sina.
– Jag lade dem på bänken framför mig, men det räckte inte, de skulle läggas på ett ställe framme i salen, tillsammans med mobilerna.

Efter detta kände Ellinor sig stressad och hade svårt att koncentrera sig på uppgifterna.
När provledaren sa att det var fem minuter kvar var Ellinor inte färdig utan började kryssa i resten av svarsrutorna på chans.
– Då kom hon fram och röt åt mig att jag inte fick fortsätta skriva och att det skulle leda till en anmälan. Men jag hade ju inte hört att hon sagt att man inte fick fortsätta.

Efter pausen när det var dags för nästa del kom provledaren fram och sa att hon måste kontrollera Ellinors öron. Hon fick lyfta undan håret och visa att det inte fanns några hörapparater.

I nästa paus försökte Ellinor hitta någon annan i personalen för att begära att få byta sal.
– Jag fick träffa den huvudansvarige och även han sa att det inte var tillåtet att ha hörapparater eftersom det förekommit fusk. Då hade det gått så mycket tid att det var dags för nästa del så jag gick tillbaka till min sal.

Öronen kontrollerades igen innan hon fick börja skriva provet. Ellinor säger att hon var så ledsen att hon satt och grät.

Efter lunchen fick hon tillstånd att byta sal. Hörapparaterna fick hon fortfarande inte ha. När provet var slut sent på eftermiddagen mådde hon väldigt dåligt. Fortfarande, ett par veckor efteråt, har hon svårt att prata om händelsen utan att bli upprörd.

Ellinors mamma, Lena Ericson Höijer, har själv en hörselnedsättning och reagerade starkt när hon fick veta vad dottern utsatts för. Hon mejlade Universitets- och högskolerådet, UHR, som har det övergripande ansvaret för högskoleprovet, för att få en förklaring. Utredare Mattias Wickberg svarade:
”Naturligtvis ska man få ha hörapparater när man genomför högskoleprovet. På senare tid har det framkommit uppgifter om att det finns provdeltagare som planerat att använda hörselsnäckor och sändare för att ta del av svar från utomstående (fusk). Det har därför inför vårprovet gått ut en generell uppmaning /…/ att provvakter ska hålla extra koll på teknisk utrustning."
Han beklagar det som hänt och skriver att det förefaller ha varit ”en väl nitisk provledare”.

I UHR:s föreskrifter för högskoleprovet står det att provdeltagare endast får använda blyertspenna, radergummi, överstrykningspenna och rak linjal. Inget hjälpmedel får vara sådant att det kan lagra, innehålla eller inhämta information.

Reglerna kan alltså misstolkas när det gäller hörselhjälpmedel. UHR och Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, ska ta upp frågan om tydligare riktlinjer vid nästa möte, den 7 juni. Man ska också utreda om det kan bli aktuellt med någon form av intyg.

Men Ellinor Ericson Höijer tänker inte skaffa något intyg för sina hörapparater. Hon vill inte göra högskoleprovet igen. Däremot vill hon ha en ursäkt. Hon vill också förhindra att någon annan råkar ut för samma sak och har därför gjort en anmälan om diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Annonser

view counter