Föräldrar och barn behöver träffa andra

Hörselskadade barn och unga hörselskadade, BUH, är en ny sektion inom Hörselskadades förening i Hässleholm. Camilla Gustafsson Mood är ansvarig för verksamheten.

Camilla Gustafsson Mood har startat aktiviteter för hörselskadade barn- och unga i Hässleholm.
Matilda Ludvigsson
Publicerad i Nummer 4 · 2017

Hur kom det sig att du började jobba med det här?

– Vår son som är hörselskadad började på Silviaskolan i höstas. Hans lärare berättade att HRF ville ha hjälp att starta aktiviteter för barn- och ungdomar och hon trodde att det kunde passa mig, säger Camilla Gustafsson Mood.

– Jag har märkt att många föräldrar till hörselskadade barn behöver prata av sig. De har många frågor, funderingar och behov av att få tips från andra. Det är också viktigt för barnen att få träffa andra hörselskadade i olika åldrar.

Vad har ni gjort hittills?

– Det har varit en aktivitet i månaden. Det började med en bowlingträff, dit kom 44 personer. Genom en av föräldrarna kunde vi ordna en utflykt till Tykarpsgrottan med fladdermussafari, då var vi 31 deltagare. Vi har också haft ett samarbete med Hässleholms ridklubb om två ridtillfällen.

– Målet är att alla aktiviteter ska vara gratis eller till väldigt reducerade priser. Hittills har det gått tack vare sponsorer eller genom att samarbeta med andra föreningar och genom att tänka ekonomiskt, till exempel ta med fika själva.

Hur fick du tag i deltagare?

– Genom att sätta upp lappar på habiliteringen och på skolan. Sedan har jag även använt mun-till-mun-metoden.

Hur ser framtiden ut?

– Planeringen är klar för resten av året. Vi ska bland annat besöka Alpackahof och vandra med alpackor, spela minigolf och besöka Djupadalsparken.

– Vi vill även påverka politikerna när det gäller till exempel att det ska finnas fler hörslingor, visuella brandlarm, tillgång till tolk och bättre ljudmiljö.

Hur fungerar samarbetet med HRF-föreningen?

– Den som vill vara med på våra aktiviteter fler än två gånger måste gå med i HRF.

– Jag har också blivit invald i föreningsstyrelsen och vi får låna föreningens bärbara hörslinga. Alla i HRF har varit väldigt positiva.

Har du några råd till dem som vill göra något liknande?

– Ett råd är att gå till sig själv och fundera över vilka aktiviteter man själv tycker är roliga. Man ska inte göra något som man bara tycker är jobbigt.

Annonser

view counter