"Skapa intresse för frågorna"

Per Grankvist har skrivit boken Engagemang. Det var Barack Obamas valkampanj 2008 som väckte hans intresse för ämnet. 27 maj föreläser han på HRF:s kongress om "Konsten att engagera andra i frågor man brinner för".

Hur är det med vårt blossande engagemang? Per Grankvist har forskat i ämnet.
Anna Hållams

Per Grankvist

Ålder: 40.

Bor: Malmö.

Familj: Ja.

Sysselsättning: Skribent och författare. Skriver på ledarsidorna i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad och medverkar i Nyhetspanelen i SVT Gomorron.

Hobby: Renovera gamla hus och trädgårdar.

Publicerad i Nummer 3 · 2016

Du har skrivit en bok på över 400 sidor om engagemang. Hur blev du så intresserad av detta ämne?

– Rapporteringen om Barack Obamas framgångar väckte min nyfikenhet våren 2008. Obama verkade kanalisera ett engagemang som tycktes ha ändrat karaktär de senaste decennierna. 

– I augusti samma år gick jag med som valarbetare i hans kampanj för att försöka förstå mer. 

– Efter valet började jag forska på området och har sedan ägnat mer än fem år att förstå det på djupet. Boken är ett resultat av det arbetet.

Du skriver att minskande medlemssiffror i föreningar inte betyder att engagemanget i samhället har minskat. Vad gör man i stället?

– Medlemstalen brukade säga något om människors engagemang, men idag säger det bara hur många medlemmar man har, varken mer eller mindre. Orsaken är att vi numera engagerar oss på så många olika sätt; genom vad vi köper, genom vad vi länkar på nätet och genom aktiviteter vi gör där det inte ställs krav på medlemskap.

Vad är det vanligaste skälet idag till att människor engagerar sig?

– Samma skäl som det alltid varit faktiskt: att man känner att engagemanget gör skillnad, att det får någon effekt för andra och för en själv.

Är engagemanget detsamma på mindre orter och i storstäder? 

–Ja, det är stort och starkt överallt och engagemanget finner alltid en väg. Det innebär att om man har en förening som tappar medlemmar så beror det på att man inte länge ses som lika viktig av människor, inte på att de är dumma som går ur.

Kan du ge några tips till HRF om hur man kan fånga människors engagemang?

– Sluta fokusera på medlemsantalet och försök istället få människor intresserade för de frågor som är viktiga att driva för förbundet. Hur skulle ni vilja att samhället funkade för någon som har någon form av hörselnedsättning? Det är den frågan som kan få människor engagerade och som kan göra att de så småningom ansluter sig till HRF.

Är du själv med i någon förening?

– Precis som halva svenska folket är jag ideellt aktiv. Jag hjälper till i ett fotbollslag, sitter i tomtägarföreningens styrelse och är ordförande i Fairtrade i Sverige.

Har du någon hörselnedsättning?

– Japp. Har hörapparat för att kompensera för en bullerskada jag fick i tonåren.

Vinn Per Grankvists bok! Mejla namn och adress till auris@hrf.se senast 1 juni. Skriv Bokvinst i ämnesraden.Vinn Per Grankvists bok! Mejla namn och adress till auris@hrf.se senast 1 juni. Skriv Bokvinst i ämnesraden.

Annonser

view counter