6 september 2012

Vårt eget OS

Den svenska truppen tågar in på arenan i Taipei på invigningen av förra Deaflympics, 2009.
Hans Rimberg
Guldmedalj i Deaflympics.
Ulrika Nilsson

I Auris nummer 5, som snart dunsar ner i er brevlåda, skriver jag om hörselskadades och dövas eget OS, Deaflympics.

Det är ganska ovanligt att det rapporteras om Deaflympics i annat än hörselskadades och dövas egna tidningar  och tv-program, men i går hade den brittiska dagstidningen The Guardian en krönika om spelen: http://www.guardian.co.uk/science/the-h-word/2012/sep/05/paralympics-deaflympics

Nästa Deaflympics hålls i Bulgariens huvudstad Sofia 26 juli-4 augusti 2013. Det ska bli spännande att se om det blir lika storslaget och lyckat som i Taiwan 2009. Där var jag med och sprang marathon i stekande värme. Det var en oförglömlig upplevelse, inte bara på grund av värmen, utan också tack vare alla fina idrottsprestationer, tillgängligheten och glädjen att få umgås med teckenspråkiga vänner.

Jag var även med i Australien 2005. Det var första gången jag deltog i Deaflympics, hade bara tävlat med hörande tidigare. Minns att jag tyckte att det var så skönt att få vara sig själv, ägna sig åt sin idrott, och inte hela tiden hålla på och kämpa för att höra.

Det ordnas också EM och VM för hörselskadade och döva. I somras tog till exempel basketdamerna EM-guld i Turkiet efter en spännande turnering och nu på lördag startar EM i cykel i Ryssland.

Kolla in Svenska dövidrottsförbundets hemsida här.

/Ulrika

Annonser

view counter