18 februari 2013

Vad har du i ditt kylskåp?

"Här är ditt kylskåp" heter ett populärt program som SVT visade häromåret. Jag undrar vad den entusiastiske kocken Erik Fröderberg skulle ha sagt om han hittade ett paket hörapparatbatterier när han rotade i kylen hos någon kändis. Varför ligger det batterier här bland sallad och ost, hade han kanske utropat i förvåning.

Ja, varför?

Det frågade jag häromdagen när jag besökte ett äldreboende där hörapparatbatterierna förvarades i kylskåp.

Svaret jag fick: "Det har man alltid gjort".

När hörselinstruktören tog batterier (ur kylen) och satte in dem i ett par hörapparater så hände ingenting. Apparaterna var  döda.

- Vi kanske måste skicka dem på lagning, sa hörselinstruktören och testade för säkerhets skull med andra batterier som hon hade med sig i väskan.

Och då vaknade apparaterna till liv!

Batterier ska alltså inte förvaras i kylskåp. De ska ligga torrt och i rumstemperatur för bäst hållbarhet.

Så här skriver Michael Leufvenius på ILD, som säljer Rayovac-batterier:

- Det finns två nackdelar med kylförvaring. För det första finns det risk för att batterierna tar upp kondens på grund av kylan och därför blir förstörda. Sedan har ett nedkylt batteri lägre spänning och sämre effekt än ett som är uppe i rumstemperatur, så man måste vänta till batteriet är uppe i rumstemperatur innan det används.  

Hoppas äldreboendet nås av informationen.

Kylskåp för tankarna till vädret i Stockholm just nu. Kallt och fuktigt och inte särskilt lockande att gå ut i. Senare i veckan ska jag träffa nästa nummers porträttperson, en riktig frisksportare som inte backar för att ge sig ut i alla väder. Fast jag tror vi ska ses inomhus. På ett gym...

/Ulrika

 

Annonser

view counter