8 mars 2013

Textat så in i Norden

Biografernas övergång till digital teknik har gett textning av svensk film en rejäl skjuts framåt. Det var nästan fyra gånger så många besökare på textade svenska föreställningar 2012 jämfört med året innan.

2009 fanns 70 digitala biografer. 2012 var 593 av totalt 830 biografsalonger digitaliserade (källa: Svenska Filminstitutet).

Det nya filmavtalet för 2013-2015 slår fast att svenska filmer ska kunna visas med text för att få statligt stöd, inte att de måste göra det.

Hur ser det ut i våra nordiska grannländer? Respektiva lands hörselorganisation svarar:

I Danmark är det ungefär samma situation som det var i Sverige för några år sedan, det vill säga "storfilmer" som väntas få en bred publik textas i begränsad omfattning. Textade föreställningar ges framför allt på dagtid. Det finns inget lagkrav om textning av dansk biofilm, meddelar Høreföreningen.

I Norge infördes 1 januari 2012 krav på obligatorisk textning för att få statligt stöd för filmproduktion. Enligt kravet ska också filmerna visas med text när de går upp på biograferna. Tidigare vad det varje enskild biochef som kunde bestämma om det, meddelar Hørselhemmedes Landsforbund.

I Finland finns ingen reglering om textning av finsk biofilm. Finlands filmstiftelse har satt som villkor att finska filmer på dvd måste ha text både på finska och svenska, enligt Kuuloliitto.

Island är det svårt för hörselskadade. Det finns ingen text på isländska filmer som visas på biografer, enligt Heyrnarhjálp.

Uppgifterna har samlats in av HRF.

Lite fakta: På en digital filmkopia (som i praktiken är en hårddisk) kan man lägga in flera versioner av samma film, till exempel en otextad och en textad version av samma film.  Det innebär att samtliga digitala filmkopior av de flesta större svenska filmer förses med svensk text, i stället för som med den analoga tekniken endast ett par kopior.

Hoppas ni får en bra helg! I morgon är det final i Melodifestivalen och den teckenspråksgestaltas  direkt på SVT Play. Teckenspråksgestaltningen är enligt min åsikt betydligt mer sevärd än originalversionen. Missa inte! :)

/Ulrika

 

Annonser

view counter