25 augusti 2016

Synlig och osynlig hörteknik

Skruva upp ljudet på hörapparaterna eller skicka SMS.
Mostphotos

Läser om teknik som ska göra hörapparater ännu bättre. Hittar ett pressmeddelande från slutet av juni om ”Världens första hörapparat med trådlös anslutning till Internet”. Man blir direktuppkopplad  – åtminstone så länge hörapparaterna är på – och kan få meddelande till exempel när det ringer på dörren, tvätten är klar, om det är inbrott hemma, om bilen håller på att bli stulen.

Får veta att det fungerar med produkter som är anslutna till en webbaserad plattform, IFTTT (If This Then That) och att det än så länge inte är så många produkter som är det. Svårt att utvärdera nyttan av tekniken redan nu alltså.

När jag går igenom hörapparattillverkarnas hemsidor så får jag uppfattningen att appar till Iphone slagit igenom på bred front. En app gör att mobiltelefonen (+Ipad och Apple Watch) samverkar med hörapparaterna utan att några extra tillbehör behövs. Volym och program kan justeras med mobilen, ljudet strömmas trådlöst till hörapparaterna och mobilen kan även användas som en extra mikrofon, till exempel vid möten.

Denna lösning har funnits ett tag men blir alltmer vanlig. Om ni har egna erfarenheter av hörapparater som samverkar med mobilen får ni gärna höra av er och berätta. 

En sak som slår mig när jag läser tillverkarnas formuleringar är att det förutsätts att man vill dölja att man använder hörapparater. Ord som diskret, minimal, osynlig, liten, gömd etc är vanliga.
På ett ställe står det så här om mobilens samverkan med hörapparaterna: ”Det ser endast ut som du läser ett SMS då du byter program, justerar ljud eller volym eller väljer att strömma musik från din telefon.”

Skulle det vara pinsamt att justera volymen på hörapparaterna? Mer pinsamt än att läsa SMS?

Förhoppningsvis kan den positiva utvecklingen på teknikområdet hjälpa till att sopa bort insnöade attityder och fördomar om hörapparater. Tillverkarna borde vara med även i det arbetet.

Annonser

view counter