1 augusti 2014

Sommar med text

Luftballongfärd i det blå.
Ulrika Nilsson

Första augusti idag. Sommaren har varit fin och verkar fortsätta så ett tag till.

Många har som tradition att lyssna på Sommar i P1 där intressanta personer berättar om sina liv och tankar.

Men det kan vara svårt att uppfatta det som sägs i radio om man har en hörselskada. Med bra hörlurar kopplade till radion/mobiltelefonen kan det funka. Eller om man har hörselslinga. Men det räcker inte alltid och många kan inte höra Sommar i P1.

En av sommarvärdarna, äventyraren, fotografen och föreläsaren Oskar Kihlborg, har lärt sig vad det kan innebära att inte höra. Denna förståelse fick han när han ledde SVT:s expedition Mot alla odds med en döv deltagare, Petra Örlegård. Eftersom Oskar Kihlborg inte är teckenspråkig så skrev han lappar till Petra men efter ett tag så hände det att han glömde bort lappskrivandet och då blev hon utan information. I radioprogrammet lovade i alla fall att skicka sitt manus till Petra så att hon skulle kunna ta del av hans Sommar i P1. Och han gjorde det också. Petra berättar att hon fått hans manus - tjockt som en bok.

Visst hade det varit bra om det fanns en textad version av sommarpratarna, så att alla som inte kan lyssna på radio kan få ta del av programmen.

Programmet, som sändes 25/7, finns här.

Fortsätt njuta av sol och värme!

/Ulrika

Annonser

view counter