4 mars 2015

Rätt att höra i rätten

En slingkudde räddade min dag och två skrivtolkar gjorde den optimal.

Så här var det:

Jag skulle vara i tingsrätten igår med anledning av en rättegång.

För snart två år sedan, 2 juni 2013, blev jag påkörd av en vattenskoter och skadades allvarligt. Nu ska tingsrätten ta ställning till om en åtalad gjort sig skyldig till vårdslöshet i sjötrafik och vållande av kroppsskada.

Det är tre dagars förhandlingar med bland annat många förhör av vittnen. Inte den lättaste situation för en person med hörselnedsättning. Jag var orolig för att inte kunna hänga med. Tänk om jag svarar helt tokigt. Så där som det blir när man tror man hört och babblar på men så visar det sig att frågan handlade om något helt annat. Sådant är så jobbigt!

Upplevelserna från sjukhuset, där ljudmiljön var fruktansvärd och det inte fanns vare sig kunskap eller hörselteknik som kunde underlätta kommunikationen, har jag inte glömt.

Hur skulle det bli i tingsrätten?

Jag har ett målsägandebiträde som hjälper mig med den rättliga processen. Hon ringde tingsrätten i god tid innan rättegången och beställde skrivtolk. Den som tog emot beställningen hade inte hört talas om skrivtolk förut men lovade att ordna med detta. Hörselslinga skulle finnas i alla salar, fick vi besked om.

Trots detta var jag orolig. Tänk om slingan inte fungerar eller om den är för svag. Tänk om det inte kommer skrivtolk ändå, eller om de får några problem med sin utrustning.

Därför var det med en stor lättnad som jag kunde konstatera att Solna tingsrätt är tillgänglig för hörselskadade.

Rätt att höra i rätten.Rätt att höra i rätten.

Jag fick en slingkudde som gjorde att jag kunde uppfatta vad som sades väldigt bra tillsammans med munavläsning. När det inte gick att se ansiktet på den som pratade så fanns skrivtolkningen där.

Och om jag ändå missade så var det bara att säga till. Då upprepades det jag inte hört.

För besökare finns också slingkuddar. De ska då hämtas i receptionen i entrén och så kopplas de in i uttag som finns runt om i salarna.

Det finns även hörsnäckor, ungefär som headset för ett öra, som man kan använda.

Det är också bra belysning så inga ansikten hamnade i skugga.

Att jag inte kunde höra när målet ropades upp kändes som ett mindre problem. En blinkande lampa utanför dörren meddelade när det var dags att gå in.

Egentligen är det självklart att tingsrätten ska vara tillgänglig men som vi vet kan det brista ändå. Jag är lättad över att det fungerade så bra.

/Ulrika

ps. Det var så länge sedan jag använde slingkudde att jag glömt att det bästa är att ha den bakom ryggen. Den är lite svettig att sitta på i många timmar. ;)

Annonser

view counter