18 april 2016

Pedagogiskt i Göteborg

Första dagen på konferensen är slut och solen går ner bortom Älvsborgsbron.
Ulrika Nilsson

Efter en hel dag tillsammans med pedagoger känner jag mig rätt så upplyst. "Smart med Spaf " hade jag först tänkt skriva i rubriken.

Spaf står för Svenska pedagogiska audiologiska föreningen och den ordnar en rikskonferens under två dagar i Göteborg i samband med att man håller årsmöte. Programmet är fullmatat med intressanta föredrag och så finns det utställare på plats som bland annat presenterar lösningar för undervisning av hörselskadade elever.

Vilka är med i Spaf?

Heléne Bergstadius, ordförande, svarar:

- Pedagoger, audionomer och logopeder framför allt, men alla som har intresse för pedagogiska audiologiska frågor är välkomna. Till exempel förskollärare som jobbar med barn som har hörselnedsättning.

För närvarande har Spaf 193 medlemmar. Rikskonferensen är årets höjdpunkt i föreningen. Då samlas medlemmar för att utbyta erfarenheter, lyssna på inspirerande föredrag och lära känna varandra.

Det hela avslutas med att Årets pedagogiska utmärkelse delas ut. I fjol gick den till Håkan Bergkvist som jobbar med auditiv miljö på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Vem som får årets pris avslöjas alltså i morgon, tisdag.

Årets konferens inleddes med ett fint musikframträdanden av  elever på Kannebäcksskolan, en F-9 skola i Göteborg med inriktning döv/hörsel.

Interkulturell kommunikation

"Mångkulturellt perspektiv på funktionsnedsättning" var ämnet för Denho Özmens föredrag. Han är rådgivare på Specialpedagogiska skolmyndigheten och har varit med och tagit fram ett stödmaterial för skolpersonal som arbetar med flerspråkiga barn eller elever med funktionsnedsättning: www.spsm.se/motas

Kompis med hörapparaterna

Elisabet Sundewall Thorén, forskare, berättade om "Hörselhjälp på nätet". Aurisläsare kanske minns att vi skrivit om projektet Hörnet, som går ut på att ge hörselrehabilitering på nätet. Projektet har fått goda resultat och merparten av deltagarna tycker att de fått kunskap om sin hörselnedsättning och om hörapparatanvändande.

https://liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.551138?l=sv

Nyckeln till allt

Christian Örn, rektor, och Susanna Kropp, pedagog, på Silviaskolan en F-9 skola i Hässleholm, berättade om ett språkprojekt man  arbetat med. " Språket, nyckeln till skolan och världen utanför" var titeln på föredraget. Det handlade (väldigt kortfattat från ett inspirerande och lärorikt föredrag) om att stärka eleverna genom att i alla ämnen arbeta med ord och deras betydelse och uttal. Att lära dem använda orden och förstå dem, även när det till exempel handlar om matematiska begrepp.

 Christan Örn och Susanna Kropp.Christan Örn och Susanna Kropp.

 

 

 

 

 

 

Hipp Happ och sen var det slut

En bejublad avslutning på första dagen stod Teater Hipp Happ för. Teatergruppen med medlemmar från HRF Stockholm tar upp allvarliga ämnen på ett humoristiskt sätt. Den avskalade scenografin ger extra slagkraft åt de ofta bisarra situationer man kan råka ut för som hörselskadad.

 

Maud Holmberg och Teater Hipp Happ.Maud Holmberg och Teater Hipp Happ.

 
 

Annonser

view counter