27 oktober 2015

Nu blir det många biobesök

Malin Levanon gör huvudrollen i filmen Tjuvheder.
Nadja Hallström

Sedan ett år visas alla svenska filmer på bio med text. Samtliga biografer och föreställningar. Det är bara att sjunka ner i biofåtöljen och njuta av dialogen.

Detta är fantastiskt, tycker jag, som vid 48 års ålder blivit filmbiten. Förut såg jag aldrig svensk film på bio. Nu gör jag det ofta.

Ni kanske minns hur det var: Textad svensk film visades sällan på fredag och lördagkvällar, utan ofta på eftermiddagstider mitt i veckan. Efter en kort tid försvann de ut programmet. Det är nästan obegripligt att det var så för bara ett år sedan. Känns som forntiden.

Numera är det bara att gå när som helst man tycker att det passar. Precis som andra.

Jag blir därför  förvånad när jag läser att textningen inte medfört att biobesöken har ökat. Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, säger till HRF att texningen inte påverkat besökssiffrorna nämnvärt i någon riktning.

Hur kan det komma sig? Själv har jag ökat mina besök med hundra procent när det gäller svensk film.

Har informationen inte gått fram? 

Jag kommer i alla fall fortsätta att gå och se svensk film på bio. För att jag kan. 

/Ulrika

ps. Svenska filmer som producerats utan stöd från Svenska filminstitutet kan visas otextade. Utländska barnfilmer som är dubbade till svenska får också visas utan text. 

Annonser

view counter