16 april 2015

Inspiration med "hopptimist"

Maria Hav Lundkvist berättar hur hon hittar lösningar i svåra situationer.
Peter Knutson

Torsdag den 7 maj ordnas en inspirationsdag i Mölndal utanför Göteborg med bland annat på Marie Hav Lundkvist, som var porträttperson i Auris 4/2014.

Temat för dagen är bemötande. Hur bemöter vi varandra? Tar du emot alla med öppna armar?

Förutom Marie Hav Lundkvist föreläser Anja Kantor, programledare, Katarina Bergström, från Värdskapet Sverige, och Magnus Berglund, tillgänglighetsambassadör på hotellkedjan Scandic. Dagen avslutas med sångerskan Sofia Källgren.

Mer info och anmälan på www.hurbemotervivarandra.com

Hörselslinga finns i lokalen.

Marie Hav Lundkvists liv förändrades helt på bara tre år. Från att ha varit VD och chef i stora företag, varit aktiv i friluftsliv och idrott, blev hon rullstolsburen och beroende av assistenter dygnet runt.

Orsaken är en nerv- och muskelsjukdom som drabbat hennes rörlighet och också gett svåra kognitiva följder, som läs- och skrivsvårigheter. Sjukdomen har även gjort att hon från att ha varit normalhörande blivit gravt hörselskadad.

Trots motgångarna bestämde sig Marie för att göra det bästa av situationen. Hon skrev boken Hopptimisten, där hon berättar om allt som hänt, kampen för att behålla ett värdigt liv och kunna ta sig fram i samhället, vilket ofta varit omöjligt. I allt det svåra lyckas hon hitta ljuspunkter och kryddar berättelsen med humor.

Inspirations- och utbildningsdagen är ett samarbetsprojekt mellan Hopptimiststiftelsen och Scandic Hotel Mölndal. Hopptimiststiftelsen startades i höstas av Marie Hav Lundkvists make Sven-Erik Lundkvist. Han såg hur väntetider och byråkrati gjorde att hans hustru inte fick den hjälp hon behövde och att brister i samhällets stöd hindrade henne från att leva ett värdigt och aktivt liv. Han blev besviken på att det är så och grundade därför fonden som ska hjälpa personer med funktionsnedsättningar.

/Ulrika

Annonser

view counter