14 april 2016

Kurs med extra svårighetsgrad

Engelskakunskaperna behövde fräschas upp.
Mostphotos

Auris startar en liten teckenspråksskola i nästa nummer.

Att lära sig teckenspråk är något jag kan rekommendera, har själv gått flera kurser de senaste åren och har god nytta av kunskaperna.

Språk måste användas, annars faller de i glömska.

Jag tyckte att min engelska började bli rostig och anmälde mig därför till en kvällskurs för att fräscha upp kunskaperna. Eftersom jag ska till den internationella hörselkongressen i Washington D.C. i slutet av juni var jag extra peppad att plugga.

Det var en liten grupp, endast tre deltagare, och ett litet klassrum där vi satt nära varandra. Läraren pratade tydligt och artikulerade väl. Förutom hörapparater använde jag ett system med mikrofon och mottagare. Klassrummet låg mot en tyst innergård och hade ingen brummande ventilation.

Det borde väl funka, tänkte jag.

Men där hade jag fel. Det var faktiskt jättesvårt. Inte själva innehållet i kursen – vi hade gjort ett test i förväg för att hamna på rätt nivå – men att höra var svårt.

Första lektionen spände jag mig så till den milda grad för att uppfatta att jag fick en låsning i ryggen och behövde gå till naprapat dagen efter.

Andra lektionen fick jag näsblod av lyssningsöveransträngning.

Efter tredje lektionen mådde jag illa av hörselutmattning.

Tinnitusen jag har efter varje lektion går inte att beskriva. En symfoniorkester ter sig som lågmäld i jämförelse.

Hur kunde det bli så besvärligt?

Svaret i det här fallet var dålig akustik.

Jag vet nämligen att mina hjälpmedel fungerar i andra sammanhang och att jag normalt kan höra en person som pratar en halv meter från mig, men i en lokal med dålig akustik spelar det ingen roll. Ljudet flippar ut och studsar hit och dit, förvrängs, förstärks och försvagas. Det blir ohörbart för mig. Faktum är att jag hade lättare för att höra mina kurskamrater ute på gatan efter lektionerna. Med avstängda hörapparater dessutom. (Behövde vila.)

Sådant där är svårt att lösa. Noggranna förberedelser räcker inte alltid, man måste vara extremt noggrann.

För övrigt var det en väldigt bra kurs. Hög nivå, högt tempo och krävande, roliga och stimulerande övningar. I går var tyvärr sista lektionen och jag skulle gärna plugga mer engelska, men i så fall skulle jag behöva göra en inventering av akustiken hos kursanordnarna först.

Hur gör ni när ni ska gå en kurs? Besöker ni lokalerna i förväg? 

/Ulrika

Annonser

view counter