25 november 2015

Kunskapsdag som väckte många funderingar

Chris Watson lät publiken följa med på en tur i den ljudliga världen under vattenytan.
Ulrika Nilsson

Efter en hel dags lyssnande är jag oftast väldigt, väldigt trött. Men Lyssna Lund, en heldagskonferens om ljud, hade inte alls någon tröttande effekt, tvärtom.

De här ljudexperterna skulle jag inte ha något emot att lyssna på igen faktiskt. I och för sig så var det tack vare skrivtolkarna som jag kunde "lyssna". Utan dem hade det blivit en meningslös dag för min del.

Snabba skrivtolkar. Petter och Oskar Thorin från Stockholmstolkarna.Snabba skrivtolkar. Petter och Oskar Thorin från Stockholmstolkarna.

Det är kul med föreläsare som verkligen brinner för sitt område. Och ljud behöver belysas och diskuteras mera, det stod klart.

 

Dagens ”rum” för ljudtemat var:

1. Skolan

2. Hemmet och stadsrummet

3. Naturen

Det finns mycket kunskap om hur människor påverkas av ljud och det pågår ständigt forskning inom området. Mycket handlar om sådana ljud som vi upplever som störande. Buller i skolan, på arbetsplatsen och bostaden kan skapa allvarliga hälsoproblem. Dessutom leder buller till försämrad inlärningsförmåga och koncentrationsproblem vilket ger sämre resultat.

 

Går det att minska bullret?

I så fall hur och vad kostar det? Vilka konsekvenser får det när reglerna för byggnormer ändras? Hur kan elever förväntas lära sig saker i klassrum som nästan skakar av trafiken utanför? Hur kan lärarnas stämband skonas?

Det finns kunskap och svar på de flesta frågorna, men de behöver bli mer kända och nå ut till politiker som kan fatta beslut om förändringar.

 

Ljudligt hav.

Även djur och fiskar påverkas av ljud. Buller orsakade av människor kan få förödande effekt på djurlivet. Det kan vara svårt för oss människor att föreställa oss hur det låter under vattenytan och vilka konsekvenser det kan få för levande varelser i sjöar och hav.

Föreläsarna bjöd på helt olika infallsvinklar på temat. Ena stunden visades grafer över arbetsprestation i kontorslandskap och i nästa stund kunde åhörarna fascineras av blåvalens sång.

 

Ljud kan göra gott.

Ljud kan också göra gott. Naturljud, till exempel, kan ge återhämtning och välmående för sjuka och används i rehabilitering.

 

Kända för Aurisläsare.

Anders Mildner var moderator. Jonas Christensson från Ecophon hade två punkter på programmet, passande nog knöt han samman två av dagens huvudrubriker när han drog slutsatsen att skogen är en lämplig undervisningsmiljö med sin ypperliga akustik.

Torsten Nilsson från senaste numret berättade om det europeiska projektet Work with Sounds.

Frans Mossberg från Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet, som så ofta ger uppslag till artiklar och reportage, fanns naturligtvis på plats.

Man hade ju kunnat önska att salen var fylld av beslutsfattare inom skola, arbetsliv, bygg- och miljöbranschen. Det är de som behöver veta detta. Nu kanske det främst var redan invigda som passade på att ta del av denna högklassiga konferens. Det kan vara nog så bra.

 

Argument som biter.

Gunilla Järbel Torell, Berry Bergqvist och Petra Dahlberg från Hörselskadades förening i Lund.Gunilla Järbel Torell, Berry Bergqvist och Petra Dahlberg från Hörselskadades förening i Lund.

Några som passade på att få mer kunskap om ämnet var Hörselskadades förening i Örebro och Lund. De gick hem med argument som förhoppningsvis biter i diskussioner med politiker.

Ljudmiljöfrågan berör alla och är extra viktig för hörselskadade. Alla vi med hörselskador, tinnitus, ljudöverkänslighet drabbas hårt av buller och dålig akustik. Om till exempel ett klassrum eller ett kontor behöver akustikanpassas är det viktigt att det görs på rätt sätt. Att hänga upp gardiner räcker inte och kan rent av vara helt värdelöst.

 

Torskar och en cyborg.

Efter en sådan här dag går nog var och en av åhörarna hem med olika reflektioner och funderingar. Jag personligen blev väldigt gripen av Chris Watsons föredrag om valarnas sång. Magiskt!

 

Andra ljud från havet bjöd Mathias Andersson, FOI, på. Jag blev paff när han spelade upp torskars grymtningar. Ja, ni läste rätt, torskar! Att de kommunicerar var en överraskning för mig. Hur fint som helst! Aldrig att jag skulle äta torsk efter detta.

 

Neil Harbisson, The Cyborg Foundation.Neil Harbisson, The Cyborg Foundation.

Som avslutning bjöds på en tankeväckande vinkling av temat i form av ett möte med en livs levande cyborg. Neil Harbisson, grundare av the Cyborg Foundation, berättade hur han genom att operera in en antenn i skallen fått förmåga att uppleva färger via ljud. Harbisson, som är född färgblind, hör toner och kopplar dem till färger. Detta ger honom oväntade förmågor, bland annat har han målat huset så det låter bra.

Och som han konstaterade: "People who says they're black, are not actually black at all - they're dark orange. And people who says they're white are light orange. This means that the people of the world are not black and white, we're all orange."

Här kan du själv se honom berätta om hur han lyssnar på ljud. 

 

Egen antenn.

Hur det är möjligt att höra färger via en antenn kan man grunna på. Oavsett vilket skapar det funderingar på hur våra sinnen skulle kunna förbättras med teknik. Vad det kan vara bra för och inte.

Om du själv fick en antenn, vad skulle du vilja att den hjälpte dig med i så fall? Jag skulle nog gärna vilja ha full koll bakåt. Eller veta vad som finns runt ett hörn kanske.

 

Vill du veta mera?

SVT Nyheter gjorde också ett inslag från konferensen http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/tystnad-favorit-pa-konferens-o....

Chris Watsons inspelningar från havet och naturen? Kolla här http://www.chriswatson.net/

Ljudskolan av Jonas Christensson: http://www.ljudskolan.se/

(Missa inte inlägget där han jämför ljudnivån i senaste Bond-filmen med svenska skolmatsalar http://www.ljudskolan.se/bondfilmen-ar-tystare-an-manga-skolmatsalar/)

/Ulrika Nilsson

Ps. Ljudmiljöcentrum vid Lunds universitet skickar ut ett intressant nyhetsbrev, fullsmockat med rön om ljud. Läsvärt!

 

 Fika framdukad på annorlunda vis.Fika framdukad på annorlunda vis.

Stadshallen i Lund. Snön regnade bort denna dag.Stadshallen i Lund. Snön regnade bort denna dag.

Annonser

view counter