18 oktober 2012

Kunskap och träning

I veckan träffade jag en sjukgymnast som arbetar mycket med personer som har Menières sjukdom. Sjukgymnasten berättade om balansens betydelse i vårt vardagliga liv. Och hur det går att träna upp balansen.

En patient som var med under intervjun berättade att hon tycker det är jobbigt på hösten, när mörkret gör det svårt att se var man sätter fötterna. Hon behöver komma ut och röra på sig varje dag för att må bra. Hon berättade också att det kan bli ganska stressigt att hinna med alla vårdbesök och träningar vid sidan av heltidsarbete, samt att ta reda på allt om behandlingar och nya rön.

- Man måste nästan vara läkare för att kunna vara sjuk, sa hon.

Vi pratade om hur bra det hade varit att åka iväg till sol och värme och få koppla av och träna tillsammans med andra som har Menières sjukdom under en vecka. Sjukgymnasten erbjöd genast sina tjänster. En god idé som kanske går att förverkliga.

Ett tips som jag gick med mig därifrån är att sitta på en balansboll på jobbet och framför tv:n. På så vis får man träning "på köpet" och tränar de små musklerna i bål och rygg. Smart och enkelt, eller hur? 

/Ulrika

Annonser

view counter