22 november 2012

Ju mindre apparat desto större förpackning?

I väntrummet kan barnen leka med en gammaldags audiometer. Mycket rattar och knappar.
Ulrika Nilsson
Nya happar på plats.
Ulrika Nilsson

Var på hörselhabiliteringen barn och ungdom på Rosenlund i går. Min dotter skulle byta hörapparater.

Nu provade hon ut ett par så kallade RITE-apparater. RITE=Receiver In The Ear och det betyder att hörtelefonen sitter inne i hörselgången.

Hon blev förtjust i ljudet, som hon beskrev som mjukare än i de gamla hörapparaterna. Hon fick också prova en halsslinga som för över ljudet från mobiltelefonen till hörapparaterna via bluetooth och när jag ringde henne sa hon att hon hörde mig bra. Hon brukar annars ha väldigt svårt att höra i telefon.

En sak som slog mig är hur absurt mycket papper och plast de små apparaterna och tillbehören är förpackade i. Det blev ett berg med skräp på audionomens skrivbord.

Påsar för verktyg av olika slag, som en borste för att rengöra filtret, en pinne att trycka ut hörtelefonen ur insatsen med. Pyttesmå detaljer, som en liten blå eller röd plastprick som ska markera vänster och höger apparat, allt var synnerligen välförpackat. De små prickarna, som var så mikroskopiska att audionomen fick ge upp - hon fick helt enkelt inte dem på plats - skulle brytas loss från större plastbitar, som i övrigt saknade funktion. Skräp alltså. 

Jag tänkte att ett klistermärke eller en märkpenna nog hade fungerat bättre.

Hjälpmedlet till mobilen krävde sax och starka nypor för att få ut ur alla lager förpackning.

Annars var det ett lyckat besök. Dottern fick ont i huvudet framåt eftermiddagen på grund av den annorlunda ljudbilden, men det får man nästan räkna med.

Idag såg jag ett inslag om att personalen på barnhörselvården i Stockholm får intensivträning i teckenspråk. Hoppas det är så även på andra håll i landet. Se inslaget här.

/Ulrika

Annonser

view counter