25 juni 2016

Intervju med textstöd

På världskongressen för hörselskadade som just nu pågår i Washington bjuds det på ett stort utbud av föreläsningar och det finns också chans att testa olika produkter och tjänster som kan vara hjälp för hörselskadade.

Jag gjorde en intervju med en av föreläsarna igår, Juliette Sterkens, som arbetar hårt för att öka användandet av teleslingor i USA. Hon är från början audionom och märkte direkt att jag emellanåt hade problem att höra vad hon sa. Då tog hon fram sin iphone och aktiverade en app. Och plötsligt kom allt hon sa upp som text på displayen. 

När jag var osäker på vad hon sagt, kunde kan kasta en blick på mobilen så var jag med igen. Det fungerade klockrent och intervjun blev inte alls så ansträngande att göra.

Juliette hade fått veta om appen, ava me, på produktmässan som anordnas i anslutning till kongressen. Jag gick dit efteråt och pratade med tillverkarna. De berättade bland annat att den egna mobilen lär sig känna igen rösten på ägaren och att man kan få två mobiler att samverka så att en person går iväg och pratar samtidigt och att texten då kommer upp i den andra. De visade, en kille gick iväg i den stora utställningshallen, och jag kunde se vad han pratade om.

Appen textade även till svenska. Till och med en tuggummituggande skånskas babbel kunde den uppfatta och få ner i skrift.

Det här skulle jag behöva, till exempel alla gånger jag inte hör vad expediter i affärerna säger. Och i jobbet. Samt när ljudmiljön är svår, personen har en röst som jag bara inte hör och en massa andra tillfällen.

Det går inte att skaffa ava me från svenska appstore ännu, men målet är att fler länder ska ha tillgång till den. Appen lanseras officiellt om två månader, men kan alltså redan nu användas om man har ett amerikanskt mobilabonnemang. Jag är verkligen sugen på att skaffa ett för de dagar som är kvar här.

Ulrika

Annonser

view counter