18 september 2012

Ideal och business

Förra året intervjuade jag två audionomstuderande. De trodde inte att de någonsin skulle hamna i en situation där de prioriterar mottagningens vinstintresse framför kundens/patientens bästa. Jag kommer att tänka på dem när jag ser Rapports inslag om att hörapparater blivit kommers i Skåne och Stockholm sedan systemet med Fritt val infördes.

En kvinna i Stockholm, Annika Gerhorn Bender, berättar i inslaget att hon blev förvånad när hon kom till den auktoriserade audionommottagningen Avesina för att undersöka varför hon hade fått svårare att höra.

Audionomen tyckte det var dags att byta ut hörapparaten och presenterade några modeller. Priset för en apparat: 13 095 kronor.

Annika Gerhorn Bender reagerade på kostnaden, tre år tidigare hade hon betalat 600 kronor för en hörapparat.

När hon sa att hon tyckte det var dyrt sträckte audionomen fram information från ett låneinstitut. Annika bad att få prova landstingets apparater men ljudet i dem var inte alls bra, vilket fick henne att misstänka att de inte ställts in ordentligt.

- Jag litade inte riktigt på henne och kände att hon bara var ute efter att få sälja de dyra apparaterna, berättar Annika Gerhorn Bender.

Enligt reportern är Annika inte ensam om erfarenheten.

- Flera personer har berättat om att audionomerna velat sälja på dem dyra hörapparater utan att motivera varför de ska behöva betala så mycket, säger reportern.

Problemet är att personerna vill vara anonyma. De vill inte träda fram med bild och namn i tv eller tidningar. Och då är det svårt att berätta deras historia. Tack vare att Annika Gerhorn Bender ställde upp så blir saken belyst.

Varför vill man då vara anonym? De som jag har pratat med har sagt att de inte vill komma på kant med audionomen, som de kanske har gått hos flera år, eftersom de kan behöva hjälp med inställningar eller tekniska problem i framtiden. En man skämdes för att han inte vågat säga nej, utan blivit övertalad att köpa hörapparater för 26 000 kronor, något som han egentligen inte hade råd med, och han ville därför inte att hans namn skulle stå med i tidningen.

Audionomer är utbytbara. Man kan vända sig till en annan om man inte är nöjd, eller om man tycker att samarbetet inte är bra. Man kan faktiskt byta för omväxlings skull eller för att få en ”second-opinion”.

Och det kan vara bra att berätta, att ge luft åt sitt missnöje. För att andra, som kanske inte vågar, eller som tror att allt är som det ska vara, ska få veta att det är inte rätt.

/Ulrika

Se inslaget med text på SVT Play här. (7.10 minuter in i sändningen)

Annonser

view counter