8 maj 2015

Testat tystnad?

Utsikten från mitt rum. Kan man bli annat än harmonisk?
Ulrika Nilsson

Behövde vila och tanka energi, men visste inte hur. Runt omkring rusade allt på i turbofart, så som det gör i en storstad. Tempot dras upp extra när våren kommer, så som det gör varje vår. Och jag var bara så väldigt, väldigt trött.

Åkte till Vadstena. Tunnelbana, tåg och buss. Trängsel och väntan. Regnet öste ner och på Vättern gick det stora vågor när jag ringde på klockan på Birgittasystrarnas gästhem. Hade aldrig varit där, visste inte vad som väntade.

Gästhem.Gästhem.

Efter ett dygn märkte jag att jag mådde bra. Bara så. Inte hoppig och sprudlande lycklig utan bara lugn och nöjd. Ville inte ändra på något, allt var fint. Funderade på vad det var som fick mig att må så bra, jag hade ju inte gjort något särskilt omvälvande. Sen förstod jag att det måste vara tystnaden. Att slippa störas av trafik, ventilation, babbel, bakgrundsmusik, slammer och sorl.

I gästhemmet pratar man inte. Vid måltider sitter man vid ett bord med andra personer men man är tyst. Detta kan både vara skönt och jobbigt. Ett tag var jag rädd att förlora talförmågan. Då gick jag ut på på en promenad och pratade lite med vinden. Sen vande jag mig och då var det bara en lättnad att inte prata.

Och, detta är fantastiskt och har aldrig hänt förut: Jag hade hörapparaterna på hela tiden från morgon till kväll. Detta klarar jag inte i vanliga fall på grund av allt oväsen runt omkring. Mina hörapparater är alltså inställda för ett liv i klostermiljö!

Fyra dygn utan dator, tv, nyhetsflöde, mejl, sms och prat, kändes konstigt nog spännande.

Något som provat att göra något liknande? Kanske varit på retreat en längre period?

/Ulrika

Vättern alldeles nära.Vättern alldeles nära.

Annonser

view counter