18 januari 2013

Förlorade frekvenser och uppgradering

Jag har blivit uppgraderad! Inte på flyget utan i hörselvården. Det är i alla fall så jag väljer att se det. Detta skedde i samband med att min hörsel blev nedgraderad. I flera frekvenser finns den inte alls. Hade jag vetat att den skulle försvinna så hade jag ordnat ett avskedskalas med massor av musik, prat, fågelkvitter och akustisk stimulans, men nu är det för sent.

Uppgraderingen innebär inte en bekväm lounge med snacks och tidningar. Inte heller får jag en skönare fåtölj inne i mätningsboxen. Inte ens bubbel och snittar bjuds jag på (automatkaffet kostar en tia). Jag får däremot vara med och utveckla hörselvårdens verksamhet. Projektets mål är att ge brukarna bättre rehabilitering. Jag får träffa audionom, tekniker och läkare. Det finns mer tid för besöken. Jag får fylla i enkäter och göra olika mätningar.

I går var det dags för första besöket. Trots att jag varit på kliniken otaliga gånger, kändes det lite nytt. Nu, äntligen, kommer jag att kunna höra vad folk säger, tänkte jag. Under nästan tre timmar gick vi igenom min hörselsituation, mätte, provade ut, justerade och resonerade kring olika lösningar. Jag kunde ställa frågor och fick utförliga svar. De förlorade frekvenserna struntade vi i och lade i stället krutet på det som finns kvar. Vi skapade till och med ett "specialprogram" för cykling och löpning. När jag gick därifrån hade jag ett par nya modeller i öronen, samma märke som tidigare, men med bättre möjligheter att anpassa efter min nedsättning.

Har testat en dag nu och upptäckt både fördelar och nackdelar. Positivt är att jag nog hör lite bättre. Negativt är att det bistra vintervädret gör att jag inte kan testa cykelprogrammet. Fortsättning följer...

Hur går det med tidningen då? Så här i mitten av januari skruvas tempot upp ett snäpp och jag har bland annat träffat porträttpersonen, en ung kille, som berättade hur han klarar ett serviceyrke trots att han har en kraftig hörselnedsättning.

/Ulrika

Annonser

view counter