28 februari 2012

Fighten om jobben

Det har varit mycket skriverier om regeringens arbetsmarknadspolitik de senaste veckorna.

En av orsakerna är den höga arbetslösheten, i januari var 8 procent av arbetskraften arbetslösa, enligt Statistiska Centralbyrån. För ungdomar samt i en del orter på landsbygden är siffrorna betydligt högre.

Arbetslösheten slår extra hårt mot personer med funktionsnedsättningar. Detta är personer som alltid fått kämpa extra på arbetsmarknaden och nu när det är många som fightas om jobben är det tuffare än någonsin. I nästa Auris kan ni läsa om en ung tjej med hörselnedsättning och hur hon efter 80 jobbansökningar och 11 anställningsintervjuer fick en projektanställning. Numera är hon fast anställd. Missa inte hennes tips om hur man ska förhålla sig till sin funktionsnedsättning när man söker jobb.

Finns det någon lösning på problemet? En del förespråkar kvotering. I december skrev till exempel KD-politikern Ewa Samuelsson i en debattartikel i Aftonbladet att hon tyckte att Sveriges Television borde anställa nyhetsuppläsare med synliga funktionshinder. Hon fick mothugg av kritiker, som undrade om man skulle särskilja synliga funktionshinder från osynliga och att det alltid borde vara kompetens som avgör vem som ska få ett jobb.

På Diskrimineringsdagen på Stockholms Universitet förra veckan togs frågan om kvotering upp i en debatt. ”Kvotering är alltid diskriminering”, menade Clarence Crafoord, vd på Centrum för Rättvisa, men medger att det är en ”knivig fråga”.

Läs om debatten här: http://www.dagensjuridik.se/2012/02/clarence-crafoord-kluven-kring-positiv-sarbehandling. Det är ganska tankeväckande argument som kommer upp, tycker jag.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) ska tala på HRF:s kongress i Västerås i slutet av maj. Kan bli mycket intressant.

/Ulrika

Annonser

view counter