12 mars 2012

Cochleaimplantat drog fullt hus

Utvecklingen av cochleaimplantat, CI, går snabbt framåt. För tio år sedan var det endast helt döva som kunde få CI, men numera är det inte ovanligt att personer som har hörsel kvar blir opererade.

 

Stora Hörselimplantatdagen som ordnades i Stockholm i lördags, handlade till stor del om hörselbevarande kirurgi och ny teknik.

 

EAS, Elektroakustisk stimulering, är en sådan metod, som vi har skrivit om tidigare i Auris. Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth är en av dem som fått denna typ av implantat. EAS-tekniken blir allt mer förfinad och tack vare nya undersökningsmetoder kommer vi i framtiden att kunna få implantat som är perfekt anpassade efter varje individ.

I Sverige har nu även två barn framgångsrikt opererats med metoden.

 

Mellanöreimplantat, Vibrant Soundbridge (VSB), är lösningen för personer som haft mycket svårt att få hjälp tidigare, till exempel på grund av kronisk infektion. Där sitter själva apparaten inne i mellanörat och hörselgången hålls därför öppen. En brist är att VSB fortfarande saknar telespole så det går inte att lyssna på t-slinga med den.

 

Sverige har ganska hårda kriterier för vilka som kan få CI. Till exempel kan en person som blivit döv på ena örat, men som hör bra på andra, inte få CI. I Tyskland är däremot detta möjligt.

Det är uppenbart att fler hade kunnat få hjälp av implantat, men landstingspolitikerna ryggar för kostnaderna. En CI-operation kostar nästan 200 000 kronor.

 

Arrangemanget i lördags var öppet för alla intresserade och det blev fullbokat flera veckor i förväg. Arrangör var Möllerström Medical, återförsäljare av Med El i Skandinavien. I pauserna kunde CI-användare och framtida kandidater för en operation prata med bland annat läkare från Stockholm och Uppsala samt med leverantörer och tillverkare, vilket var mycket uppskattat.

 

/Ulrika

Annonser

view counter