15 november 2013

Boxares hörsel riskeras?

Jag kan förstå att ljud skapar stämning på en arena, men det finns väl gränser för när det blir för högt? Sprintern Usain Bolt brukar ju höja pekfingret mot munnen och hyscha åt publiken för att det ska bli tyst så att han kan koncentrera sig och höra startskottet.

I nästa nummer av Auris, som landar i era brevlådor vilken dag som helst, finns en notis om ett nytt världsrekord för publikljud på en idrottstävling utomhus. Det lyder på 137,5 och sattes på en match i amerikansk fotboll mellan Oakland Raiders och Kansas City Chiefs i mitten av oktober i år. Det är som att stå intill ett jetplan som startar. Att utsättas för så högt ljud kan skada hörseln permanent.

Nu läser jag om ett försök att sätta nytt världsrekord i publikljud inomhus vid en boxningsgala i Danmark i morgon. Nordic Fight Night heter arrangemanget som ordnas i en konserthall, vilket borde innebära goda akustiska förhållanden. Arrangörerna har skaffat särskild decibelmätare för ändamålet och gratis öronproppar ska delas ut vid ingången. Läs om det här.

Vad ska man tycka om detta? Boxarnas hörsel borde vara i fara.

/Ulrika
 

Annonser

view counter