15 november 2012

Att gilla sitt jobb

I går intervjuade jag Ulrika Nielsen, hörselpedagog i tre sydsvenska kommuner. Efter 26 år i yrket är hon fortfarande full av entusiasm och iver att skapa bästa möjliga förutsättningar för elever med hörselnedsättning som går integrerat i skolan.

"Jag älskar mitt jobb", sa hon.

Jag hängde med Ulrika ut på en skola och fick träffa elever från årskurs 1-6 och oj, vad imponerad jag blev av barnens och lärarnas kunskaper om hörsel och hörselteknisk utrustning.  Ulrikas envetna upprepande av hur viktigt det är att vända sig mot den man talar med, att prata en i taget, att använda mikrofon, att inte föra oväsen, att använda stödtecken osv har uppenbarligen gett resultat.

Hon kollade så att hjälpmedlen fungerade och tog med sådant som inte funkade på reparation.

Om jag skulle gå om grundskolan, så önskar jag att jag hade ett sådant stöd.

Ulrika träffar även elever i gymnaset och informerar bland annat om hörselskydd på yrkesinriktade utbildningar, som fordonstekniskt program.

Det är långt ifrån alla lever som har hörselhjälpmedel. Många har en liten nedsättning som inte blir hjälpt av hörapparater. Hon träffar också många ungdomar med tinnitus och ljudkänslighet och som behöver stöd och hjälp med detta.

I morgon ska jag träffa en man som också har anknytning till skolans värld. En före detta lärare som på grund av hörselskadan tvingades byta yrke.

/Ulrika

Annonser

view counter