Bloggarkiv december 2016

22 december 2016

God jul och gott nytt år!

Mostphotos

Den här veckan kommer Auris 8 ut, och snart är det dags för jul- och nyårsledighet!

Efter Auris pressläggning levererade Socialstyrelsen en tidig julklapp till HRF med sin utvärdering av Fritt val som på många punkter överensstämmer med HRF:s kritik av systemet. Alla läsare önskas en God jul och ett gott nytt år! 

/Stefan

 

8 december 2016

"Jag lovar att inte bluffa"

Tänd lamporna och stäng av bakgrundsmusiken för att höra bättre i jul.
Mostphotos

Läser en underhållande, berörande och stärkande bok: The Way I Hear It av Gael Hannan, författare, komiker, talare och medarbetare i den kanadensiska hörselskadeorganisationen CHHA (Canadian Hard of Hearing Association)

Trots att hon bor väldigt långt bort, i ett annat land, och har andra intressen och bakgrund, så är hennes beskrivningar av hur det är att leva med hörselnedsättning exakt som jag själv upplever det.

Det står klart redan på första sidan att hon vet vad hon pratar om. 

Hon vet förstås att vi bluffar och låtsas att vi hört trots att vi inte gjort det. Hon gör likadant själv. 

The Way I Hear It.The Way I Hear It.

Därför uppmanar hon oss att ge ett "Aldrig-bluffa-löfte" och att hålla fast vid det.

Ungefär så här (översatt från boken, som inte finns på svenska): 

Jag lovar att inte bluffa. Jag ska inte låtsas att jag har hört när jag inte har gjort det. I stället ska jag säga som det är och på bästa sätt medverka till att kommunikationen fungerar.

Jag kommer att få svårt svårt att hålla detta löfte...

Men Gael Hannans hörseltips inför julen kommer jag inte ha svårt att följa alls.

Läs mer på http://www.gaelhannan.com

Boken finns bland annat på Bokus eller Adlibris. Ingen svensk översättning, men den är lättäst.

 

Ps. HoH står för Hard of Hearing, hörselskadad på engelska.

6 december 2016

Sankt Nikolaus och Finlands dag

Sankt Nikolaus som firas 6 december sägs vara en förebild till Jultomten.
Mostphotos

Den 6 december är Finlands självständighetsdag, det är 99 år sedan frigörelsen från Ryssland 1917. Det är också den 6 december man firar Ärkebiskop Nikolaus som påstås ha dött i Myra, nuvarande Turkiet, denna dag år 343. Den sedermera helgonförklarade Sankt Nikolaus anses genom sin givmildhet vara en av förebilderna till Jultomten. Till exempel sägs Jultomtens engelska namn Santa Claus vara baserat på det nederländska Sinterklaas - Sankt Nikolaus.

Så vad passar då bättre än att leka jultomte? Idag har vinnarna dragits i Auris olika korsord och dessutom vinnarna i utlottningen av biobiljetter.

Lösning till korsordet i Auris 7/16 var ”Barrigt”:  Inger Molander, Östersund, vinner bokcheck på 200 kronor. Två Sverigelotter får: Torbjörn Arnold, Jokkmokk, Bo Arvidsson, Täby, Eva Löf, Västerås, Stefan Espmark, Göteborg. Rätt svar till extrakrysset var ”Kapten”. Bokcheck till Åsa Nilsson, Rimforsa.  Fyra får två Sverigelotter: Raimo Sillanpää, Norsborg, Asta Gustafsson, Laholm, Anita Herou, Karlstad, Eva Stråhlman, Tidaholm. Rätt svar till Webbkrysset var “Svinigt”. Två Sver­igelotter till: Lennart Ekman, Ånäset, Conny Tegnvallius, Växjö, Elisabeth Lundgren, Robertsfors.

 

Vinnare av biobiljetter

Rätt svar på frågan om ansvarig minister för tolkfrågor var Åsa Regnér. Det klarade de flesta av de 81 som svarade. Följande fyra vinner två biobiljetter. Ninnie Winroth Varberg, AC Larsson Svedala, Felipe Pedocchi Tumba, Margareta Larsson Jönköping. Det fanns en biobiljett över. Den lottades ut som en extravinst till Britt-Marie Bernlo Högsäter. 

 

/Stefan

Annonser

view counter