Bloggarkiv november 2016

29 november 2016

Vart är vi på väg?

Längst ned i inlägget finns frågor på tre resmål.
Mostphotos

Nu är det cirka 3 veckor kvar tills Auris sista nummer för året kommer ut. I dag blev det officiellt att nästa nummers porträttperson, Peter Gerhardsson, blir ny förbundskapten för damlandslaget i fotboll.

På fredag är det dags för tv-frågesporten På Spåret igen. I Auris har geografifrågan i Stegvis varit inspirerad av På Spåret sedan 2013.

Nedan kan ni bläddra fram ledtråd för ledtråd på tre frågor som har varit införda i Auris, men det har gått några år sedan dess så även de som löst dem kanske har glömt svaret. Jag skulle nog inte själv klara dem före 3 poäng och då har jag ändå gjort frågorna...

Apropå att svara på frågor. Ni har väl inte missat att Auris har en adventstävling? Den första vinnaren blev Kerstin Johansson, Torup, får tio kartor med hörapparatbatterier. Grattis! På fredag kommer en ny chans att vinna, men tänk på att svaret måste skickas in senast på söndag.

/Stefan

 

Fråga 1

 

5. Start norr om Karl XII:s mannar och åker olycksväg mot stad med kyrkonamne.

 

 

 

 

4. Stadens flagga är blågul, kanske för att området 1638–1655 tillhörde Sverige?

 

 

 

 

 

3. Osannolikt nära att det smälte här(d) i närheten. Och då gällde det inte ost.

 

 

 

 

2. Pelle Svanslös släkting Fille kan kanske leda tankarna på det rätta spåret.

 

 

 

1. Framme i broderskärlekens stad, även känd för våldsamma Flyers på is i NHL.

 

 

 

 

Philadelphia: (Route 13 startar i North Carolina mot Philadelphia, Filadelfiakyrkan, Kolonin Nya Sverige, Nära Harrisburg (kärnkraftsolyckan 1979), Filadelfia–Fille, Philadelphia Flyers.

 

 

Fråga 2

 

 

5. Start i huvudskyddets tecken, E-väg med dansk räknebas mot ”brittisk” stad.

 

 

 

 

 

4. Vägen går söder ut mot nordisk femma, grundad av svensk stormaktsskapare.

 

 

 

 

 

3. Kolla, kolla. Snart är vi framme där sportfånar kan ha något fåraktigt i sikte. 

 

 

 

 

 

2. Ronny och Kurt förknippas med staden, liksom På spåret och vitsar i stil med:

 

 

 

 

 

1. – Hörru Glenn, vilken smart anka du har. – Jag vet, det är en doktorand.

 

 

 

 

 

Göteborg: (E20 från Örebro vid Hjälmaren, 20 är bas för vissa danska räknetal (t.ex. firs 4x20=80), Kallas ibland Lilla London, Gustav II Adolf grundade, Ullevi, Kolla, kolla låt med Nationalteatern, Ronny Jönsson, och Kurt Olsson.

 

 

Fråga 3

 

 

 

5. Från Ludvigs stad reser vi mot efterträdare med namn från äldre ord för träsk.

 

 

 

 

 

4. Staden har varit både dubbel och delad. Huvudstad i många olika republiker. 

 

 

 

 

 

 

3. Alexander har en plats här och Kennedy sa sig ”vara härifrån” i berömt tal.

 

 

 

 

 

 

2. Känd för samma sak som Kina, Visby och Pink Floyd.

 

 

 

 

 

 

1.  ”Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två”. Men här möttes de till 1989.

 

 

 

 

 

 

Berlin: Start i Bonn där Beethoven föddes, berl = träsk på västslaviska, Grundad som dubbelstad Berlin–Cölln, Huvudstad i Preussen, Weimarrepubliken, Tredje riket, Östtyskland med flera, Alexanderplatz, ”Ich bin ein berliner”, mur/The Wall.

24 november 2016

Arbetsmarknaden riskerar missa fantastiska tillgångar

Mostphotos

Är det vanligt att studerande gör en analys av sin framtida arbetssituation utifrån vilka kostnader de kommer att innebära för sin arbetsgivare?

Ska man ens behöva göra det?

I senaste numret kunde ni läsa om Ludvig Ahlström, jurist, och Heléne Larsson, arbetsförmedlare, som ibland behöver teckenspråkstolk i sina arbeten. Det de berättar visar tydligt att systemet inte fungerar. Bland annat måste de – som alltså har anställning – skriva in sig på Arbetsförmedlingen för att kunna få bidrag för arbetslivstolkning. Bidraget täcker inte deras behov utan arbetsgivaren måste bekosta resten. Ansökan är så omständlig att arbetsgivaren väljer att betala själv. Bidrag ges ej om det är de själva som håller i mötet eller kursen eller liknande.

Det här gör att de har betydligt svårare att göra karriär än deras hörande kolleger.

Problemet har funnits länge och aktualiserades nyligen sedan juridikstuderande Isabella Hagnell skrev ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Isabella Hagnell frågar minister Åsa Regnér, som ansvarar för detta område, om det är någon idé att hon fortsätter sin juristutbildning. Hur ska hon som är döv kunna konkurrera om jobben om det innebär stora kostnader för teckenspråkstolk – kostnader som arbetsgivaren slipper om en hörande jurist anställs?

Åsa Regnér svarar inte på debattartikeln och hon svarar inte heller när Auris reporter ber henne om en kommentar.

För min egen del kan jag erkänna att jag aldrig under min utbildning reflekterade över att min hörselnedsättning skulle kunna göra det svårare för mig att konkurrera på arbetsmarknaden. Inför valet till universitetet kom vuxna i min omgivning med rådet: ”Välj utifrån det du är intresserad av, brinner för och vill jobba med, då blir det bra”.

Samma råd skulle jag själv ge till en ung person som står inför val av utbildning idag.

Det är först i efterhand som jag har insett att jag inte konkurrerar på samma villkor. Inte alls. Jag behöver väl fungerande hjälpmedel (som alltför sällan finns) och ändå kan jag inte göra en del jobb. Till exempel kan jag inte bevaka en rättegång eller en större presskonferens, jag hör inget i bullrig miljö, sportevenemang skulle vara väldigt svårt och i vissa fall kan jag inte höra i telefon beroende på röstläge, bakgrundsbrus, dålig mottagning mm.

Med skrivtolk skulle det antagligen fungera bättre, då skulle jag kunna göra de flesta typer av journalistiska uppdrag. Jag kanske skulle bli "den framgångsrika journalisten med skrivtolk" ;) Men… ja, ni vet ju hur reglerna för arbetslivstolkning är.

Nu har jag en arbetsgivare som inte protesterar om jag behöver skrivtolk eller teckenspråkstolk, men det gör ändå inte att det känns bra för mig. Känslan av att vara en belastning tar över.

Men tillbaka till inledningen, ska man som studerande behöva fundera på vilka kostnader man kan komma att innebära för sin arbetsgivare? Svaret är förstås nej. Var och en är en fantastisk tillgång.

Läs juridik, journalistik, akrobatik eller vad som känns rätt.

Även om vi kan påverka utvecklingen till viss del så vet vi inte hur framtidens arbetsmarknad ser ut, vilka hjälpmedel som kommer att finnas, vilken kompetens som efterfrågas och vilken politik som förs.

Ingen vet heller vilka behov man själv kommer att ha om tio år. Livet förändras ständigt.

Ute på favorituppdrag: Enkäten i Auris.Ute på favorituppdrag: Enkäten i Auris.

22 november 2016

Sökande efter tystnad

För 100 år sedan dog Jack London, författaren till Skriet från vildmarken.
Doug Olson/Mostphotos

Ljudmiljöcentrum i Lund ger ut ett intressant nyhetsbrev. I det kunde man i dag bland annat läsa om en brittisk forskare som stängde in sig i ett så kallat eko-fritt rum för att ta reda på om det var sant att total tystnad på relativt kort tid kan driva en person till vansinne. Hur det gick kan ni se här: 

https://www.youtube.com/watch?v=mXVGIb3bzHI

(filmen är textad på engelska).

Den 22 november är en dag som förmodligen för all framtid kommer att förknippas med mordet på USA:s president John F Kennedy 1963. En annan person som avled denna dag var författaren Jack London, som  dog 40 år gammal för 100 år sedan. Hans kanske mest kända roman är Skriet från vildmarken om familjehunden Buck som kidnappas till ett hårt liv som slädhund i Alaskas vildmark.

Alaska är en av de platser man har sökt sig till i dokumentärfilmen In pursuit of silence som nyligen började visas på biografer i Storbritannien. En film om människans relation med ljud och vilka effekter tystnad och buller har på våra liv. I samband med att filmen hade premiär skrev den brittiska tidningen The Guardian om att det börjat skapas en tystnadskult. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/oct/23/cult-of-quiet-in-pu....

I filmen framhålls att tystnad är mycket mer än frånvaron av ljud, att den kan ha många olika beskaffenher och kvaliteter som kan forma en ljudmiljö. Tystnad är även något som uppskattas av porträttpersonen i senaste Auris, artisten Henrik Sundström. Efter ett uppträdande tar han ofta paus från musik för att låta öronen vila. Läs mer om Henrik här på Auris.nu 

/Stefan

 

 

 

Annonser

view counter