Bloggarkiv augusti 2016

25 augusti 2016

Synlig och osynlig hörteknik

Skruva upp ljudet på hörapparaterna eller skicka SMS.
Mostphotos

Läser om teknik som ska göra hörapparater ännu bättre. Hittar ett pressmeddelande från slutet av juni om ”Världens första hörapparat med trådlös anslutning till Internet”. Man blir direktuppkopplad  – åtminstone så länge hörapparaterna är på – och kan få meddelande till exempel när det ringer på dörren, tvätten är klar, om det är inbrott hemma, om bilen håller på att bli stulen.

Får veta att det fungerar med produkter som är anslutna till en webbaserad plattform, IFTTT (If This Then That) och att det än så länge inte är så många produkter som är det. Svårt att utvärdera nyttan av tekniken redan nu alltså.

När jag går igenom hörapparattillverkarnas hemsidor så får jag uppfattningen att appar till Iphone slagit igenom på bred front. En app gör att mobiltelefonen (+Ipad och Apple Watch) samverkar med hörapparaterna utan att några extra tillbehör behövs. Volym och program kan justeras med mobilen, ljudet strömmas trådlöst till hörapparaterna och mobilen kan även användas som en extra mikrofon, till exempel vid möten.

Denna lösning har funnits ett tag men blir alltmer vanlig. Om ni har egna erfarenheter av hörapparater som samverkar med mobilen får ni gärna höra av er och berätta. 

En sak som slår mig när jag läser tillverkarnas formuleringar är att det förutsätts att man vill dölja att man använder hörapparater. Ord som diskret, minimal, osynlig, liten, gömd etc är vanliga.
På ett ställe står det så här om mobilens samverkan med hörapparaterna: ”Det ser endast ut som du läser ett SMS då du byter program, justerar ljud eller volym eller väljer att strömma musik från din telefon.”

Skulle det vara pinsamt att justera volymen på hörapparaterna? Mer pinsamt än att läsa SMS?

Förhoppningsvis kan den positiva utvecklingen på teknikområdet hjälpa till att sopa bort insnöade attityder och fördomar om hörapparater. Tillverkarna borde vara med även i det arbetet.

15 augusti 2016

Märker när det ringer

Jag vet inte hur det är för er, men för mig är missade samtal snarare regel än undantag.

Annat som jag med nästan hundra procents säkerhet missar är alarm: väckarklockor, timers, äggklockor etc.

Men nu i sommar har det varit annorlunda. Och detta tack vare en liten grej som jag knipsar fast på tröjan (se bild). Den har kontakt med mobilen via bluetooth och vibrerar om det ringer, kommer ett sms, om jag ställt in timern eller alarm. Betraktar den numera som lika viktig som mina hörapparater.

Ditto, som den heter, kommer från USA och kan än så länge endast köpas på nätet. Kostar cirka 350 kronor. Svensk återförsäljare ska vara på gång.

Det kanske finns andra fabrikat med samma funktioner? Vet ni någon så mejla gärna.

Efter att ha testat Ditto över sommaren har jag gjort en liten bedömning.

PLUS

Diskret. Syns knappt, väger inget, känns bara när den vibrerar.

Distinkt och lagom kraftfull vibration.

Enkel att komma igång med användande. Det vill säga sätta in ett knappbatteri, ansluta till mobilens bluetooth, ladda ner app.

Prisvärd.

Mjukt armband följer med så man kan ha den runt handleden i ställer för att sätta fast den i kläderna.

Räckvidden är ett par hundra meter. Vibrerar när man går för långt bort från mobilen.

 

MINUS

Litenheten gör att den kan komma bort/hamna i tvätten/vara svår att hitta.

Än så länge ingen svensk återförsäljare. Måste köpas från USA.

Ingen svensk support.

Batteri. (Enligt uppgift ska ett batteri räcka ett halvår.)

I början kan man glömma att använda appen för att ställa in alarm, timer etc och av gammal vana använda mobilens eget alarm, men då aktiveras inte vibratorn.

 

Läs mer på www.simplematters.com

Annonser

view counter