Bloggarkiv oktober 2015

27 oktober 2015

Nu blir det många biobesök

Malin Levanon gör huvudrollen i filmen Tjuvheder.
Nadja Hallström

Sedan ett år visas alla svenska filmer på bio med text. Samtliga biografer och föreställningar. Det är bara att sjunka ner i biofåtöljen och njuta av dialogen.

Detta är fantastiskt, tycker jag, som vid 48 års ålder blivit filmbiten. Förut såg jag aldrig svensk film på bio. Nu gör jag det ofta.

Ni kanske minns hur det var: Textad svensk film visades sällan på fredag och lördagkvällar, utan ofta på eftermiddagstider mitt i veckan. Efter en kort tid försvann de ut programmet. Det är nästan obegripligt att det var så för bara ett år sedan. Känns som forntiden.

Numera är det bara att gå när som helst man tycker att det passar. Precis som andra.

Jag blir därför  förvånad när jag läser att textningen inte medfört att biobesöken har ökat. Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, säger till HRF att texningen inte påverkat besökssiffrorna nämnvärt i någon riktning.

Hur kan det komma sig? Själv har jag ökat mina besök med hundra procent när det gäller svensk film.

Har informationen inte gått fram? 

Jag kommer i alla fall fortsätta att gå och se svensk film på bio. För att jag kan. 

/Ulrika

ps. Svenska filmer som producerats utan stöd från Svenska filminstitutet kan visas otextade. Utländska barnfilmer som är dubbade till svenska får också visas utan text. 

7 oktober 2015

Bättre buss

Här finns det teleslinga.
Ulrika Nilsson

I dag åkte jag buss i Stockholm. Inte vilken buss som helst utan en konceptbuss. Den utrustats med "tillgänglighetsfrämjande utrustning", vilket innebär att den har teleslinga.

Jag ville prova hur det fungerar och gick till Odenplan för att vänta in den blå bussen som har nummer 4001 och som i dag trafikerade linje 4. 

Ser direkt skylten om teleslinga under kortläsaren framme vid chauffören. Sätter mig en bra bit från "dragspelet" i mitten eftersom jag fått veta att det kan vara störningar på slingan just när. Kopplar om till telespole.

Jag brukar vanligtvis inte åka buss, men har fått veta att det ska vara hållplatsutrop och att dessa ska höras via slingan. Några sådana utrop görs inte när jag åker. En tydlig skärm längst fram visar däremot var bussen stannar nästa gång.

Alltså vet jag inte om slingan fungerar. Tycker dock att den surrar irriterande, men jag kan ha fel där. 

Bussen rör sig långsamt genom Norrmalm och in i Östermalm på väg mot Radiohuset. Väntar på att chauffören ska säga något, men han är tyst.

Ser ytterligare en skylt som upplyser om teleslinga. Den sitter på en framträdande plats på dörren.

Vi når ändhållplatsen utan att det kommit ett enda meddelande i högtalarna. Jag vet ännu inte om slingan fungerar. Går fram till chauffören som nu har stannat bussen.

Han tittar undrande på mig när jag pekar på skylten med teleslingan. Så förstår han och pekar på mikrofonen som sitter vinklad inåt uppe vid fönstret.

- Kan du säga något i den så jag kan höra om den funkar? undrar jag.

Han vinklar ner mikrofonen och säger:

- Hej, hörs det något?

Jag hör honom tydligt och klart.

- Fast jag kan ju inte använda mikrofonen om jag bara ska prata med dig för då går det ut i högtalarna så att alla i bussen kan höra, förklarar han.

Det har han ju rätt i. 

Men för hållplatsutrop och information om till exempel stopp eller förseningar eller annat som gäller för alla i bussen så ska ljudet gå ut i slingan.

Jag kliver av och promenerar tillbaka. Det går nästan lika snabbt som att åka buss.

/Ulrika

 

Annonser

view counter