Bloggarkiv oktober 2014

24 oktober 2014

Test av riktningshörsel

Tåget flyttar sig mellan tolv bildskärmar.
Stefan Andersson

Tidigare i veckan var jag på Karolinska, Huddinge, och intervjuade en forskare som arbetar med ett test för att undersöka hur lätt eller svårt en person har att lokalisera ljud. Eftersom jag själv är ensidigt döv så gjorde jag också testet som går ut på att man tittar på en film i 1-2 minuter. Testet är bland annat tänkt att användas för att testa barn som fått två cochleaimplantat för att kunna kontrollera om implantaten kan ställas in bättre.

Ljudet flyttar sig med olika intervaller mellan tolv högtalare som är gömda bakom en bildskärm. Varje gång ljudet flyttar sig släcks bilden under 1,5 sekund. Då mäts samtidigt vart testpersonen riktar blicken när man söker efter ljudkällan, vilket man gör helt automatiskt. En vuxen som hör bra på båda öronen har oftast ett ”medelvinkelfel” på högst 5 grader. Mitt resultat blev 27,5 grader, ungefär mellan  2 och 3 bildskärmar fel.

Stefan

9 oktober 2014

Grattis korsordsvinnare!

Rätt lösning korsordet i Auris 5/14 var "Smådjur".

Följande vinnare har dragits:

Nils Nilsson, Unnaryd, vinner en bokcheck på 200 kronor.

Två Sverigelotter går till: Vivianne Sjögren, Tärnsjö, Birgit Bäck, Kiruna, Maiken Arvidsson, Skutskär, Aina Normark, Umeå. Rätt lösning till webbkrysset på www.auris.nu var "Eldigt".

Följande personer vinner två Sverigelotter: Sofie Alf, Mjölby, Maria Popov, Göteborg, Carina Ekberg, Uddevalla. Måla ett vykort och vinn!

Vi lottar ut en extra Sverigelott bland dem som skickar in egentillverkade vykort. Ett urval ställs ut vid HRF:s kongress 2016 och tävlar om fler priser!

Extravinst denna gång: Karin Johnsson, Täby.

8 oktober 2014

Läsarmejl

Få saker gör mig så glad som mejl från er läsare. Man hade kanske kunnat tro att det kommer läsarbrev och mejl hela tiden, men så är det inte alls. De är sällsynta.

Men idag fick jag ett mejl från en kvinna som hade läst min text på sidan tre i nya numret av tidningen. Där jag skriver att jag är trött på hörseltest och efterlyser förnyelse. Detta höll läsaren med om men till skillnad från mig som tycker att tal-i-brus är fruktansvärt enerverande så är det pip-testet hon har invändningar emot. Hon föreslår i stället pip med olika tidslängd och med slumpvis valda frekvenser.

Hon höll med om att det hade varit trevligt att kunna välja en skådespelares röst för tal-i-brus.

Hur tycker du att hörseltest ska vara?

/Ulrika

Annonser

view counter