Bloggarkiv september 2014

15 september 2014

En liten språkkurs

Läser den danska hörselföreningens tidning. I senaste numret startar den en teckenspråksskola. Första lektionen är sex tecken som man enligt tidningen bör känna till.  kakakaka

Vilka är de då? Jo de här: vad, vem, rätt, fel, facebook och kaka.

En bra grund för ordförrrådet.

Kollar sedan hur facebook och kaka ser ut på svenskt teckenspråk, och på engelskt, och på franskt. Det är rätt kul. Se själva på: www.spreadthesign.com. Skriv ordet i det tomma sökfältet, klicka på en flagga så visas tecknet på respektive språk.

Vill ni se dem på danskt teckenspråk så finns de här.

I nästa nummer utlovas fler tecken. Ser fram emot det.

/Ulrika

 

 

 

9 september 2014

Inte så osynlig

En hörselskada beskrivs ibland som en osynlig funktionsnedsättning. Den går inte att se om en person har nedsatt hörsel, tinnitus, är ljudöverkänslig med mera.

Men det stämmer inte riktigt.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sa i en intervju med Svenska Dagbladet nyligen att hon inte vill bli avbildad under en intervju eftersom hennes medfödda hörselnedsättning gör att hon måste koncentrera sig så på att lyssna att hon ”ser galen ut” om hon samtidigt fotograferas. Det är alltså hennes egna ord för att beskriva ansiktsuttrycket när hon lyssnar intensivt.

Vi som är hörselskadade förstår vad hon menar. Koncentrationen i lyssnandet är total.

Uppdragna axlar, framskjuten haka, blick som söker sig till munnen på den som talar.

Så visst är en hörselnedsättning synlig, åtminstone för en insatt. Flera personer som jag intervjuat har sagt att de ibland önskar att hörapparater var större och mer färgstarka. Då skulle man slippa att ständigt påminna sin omgivning om att man hör dåligt.

Som jag skrev i Auris för ett tag sedan har jag satt ett litet rött klistermärke med texten ”Nedsatt hörsel” på mitt körkort. När jag visar kortet i en kassa eller liknande så får jag oftast ett betydligt bättre bemötande än jag annars skulle ha fått. Jag möts av leenden och personer som anstränger sig för att prata lite tydligare.  

Och så blir jag ju själv påmind varje gång jag tar fram det. ;)

/Ulrika

ps. Det lilla klistermärket säljs av Hörselskadades Riksförbund.

Annonser

view counter