Bloggarkiv mars 2014

28 mars 2014

Boliviabesök

Roger Arratia och Juan Francisco.

HRF har just nu besök av personer från APAHN, Asociación de padres y amigos de niños hipacúsicos, den organisation i Bolivia som HRF har ett utvecklingssamarbete med genom biståndsorganet Shia (numera MyRight).

APAHN-representanterna har bland annat fått information om HRF:s intressepolitiska arbete, besökt Alviksskolan och träffat Unga Hörselskadade.

Jag intervjuade ordföranden Roger Arratia och en av ungdomarna Juan Francisco för en artikel i nästa nummer av Auris.

/Stefan

25 mars 2014

Vad vill ni testa?

Aftershokz-hörlurarna som leder ljudet via skallbenet.

I tidningen finns en sida som heter "Två tycker till". Två personer får testa en produkt eller tjänst och säga vad de tycker om den, vad som är bra och vad som är mindre bra.

Förhoppningsvis kan det ge läsarna lite information om olika prylar som finns med anknytning till hörselområdet.

Bland annat har det testats öronproppar, slingor till tv:n, portabla slingor på museum, appar som ska hjälpa personer som har tinnitus och menière, telefoner, vattenskydd för cochleaimplantat med mera. I förra numret testades hörlurar som leder ljudet via benledning.

Tanken är att det ska vara produkter och tjänster som går att köpa av vem som helst. Det är alltså inte sådan hörselteknisk utrustning som man endast kan få genom hörselvården eller köpa från tillverkare och som endast fungerar med en vissa fabrikat på hörapparater och cohleaimplantat. Det hade varit väldigt intressant att testa sådant också, men är svårt att genomföra.

Vad som ska testas i nästa nummer är ännu oklart. Har ni några förslag så mejla gärna auris@hrf.se.

21 mars 2014

Tick, tack

Nu har Kjell Pettersson fått sin processor.
Ulrika Nilsson

Nu kan urmakaren Kjell Pettersson äntligen höra med sitt nya cochleaimplantat.

Efter mitt förra besök har det gått en månad och i veckan återvände kan till Huddinge sjukhus för att få processorn. Han träffade en hörselingenjör som kopplade utrustningen till en dator och sen fick han lyssna på toner i olika styrka.

-Direkt när ingenjören satte igång det så hörde jag hans röst. Jag var förvånad att det lät helt naturlig, säger Kjell som varit beredd på att det skulle låta konstgjort och kanske lite som Kalle Anka.

När Kjell klev in genom dörren hemma så märkte han direkt en stor skillnad - han kunde höra tickandet från sina klockor tydligt.

Sen hade han processorn på hela dagen och kvällen. Det blev en hårdtest direkt med gäster på middag.

-Det är ju annorlunda eftersom jag inte hört alls på det örat på flera veckor. Det känns som jag går från noll till hundra, säger han.

De närmaste två veckorna blir det flera besök i Huddinge. Han ska träffa läkare, kurator, audionom och så ska ingenjören finjustera processorn.

En sak som Kjell märker är att hans smak förändrats efter operationen. En del maträtter som han tidigare tyckte om gillar han inte smaken av längre. 

Den närmaste tiden är det ljudträning som gäller. Jag kommer att besöka honom igen och hålla er uppdaterade om hur det går. Om ni har några frågor som ni vill ställa till honom går det bra att mejla dem till auris@hrf.se.

Ha en bra helg!

Ulrika

 

Annonser

view counter