Bloggarkiv oktober 2013

17 oktober 2013

Dyker i med hörapparaterna

I går provade jag något som jag aldrig gjort förut. Jag simmade med hörapparater i öronen.

Det var en verkligt annorlunda känsla att inte "stänga av" ljudet så fort jag kom in i simhallen, vilket jag brukar. Är det något man har fått lära sig så är det att vatten kan skada hörapparaterna. Blir de fuktiga så måste de torka ordentligt osv. Men det var förr. Du finns det apparater som tål vatten.

Det är en sak att sänka ner en apparat i en burk med vatten och en helt annan sak att testa hur det funkar i verkligheten.

Varför är detta då något som man kan behöva?

Jo, för till exempel om man går en simkurs och behöver höra instruktionerna från tränaren så är det väldigt svårt när man inte hör. Visst finns det sätt att lösa det, med hjälp av gester, block och penna, teckenspråk etc, men det finns också tillfällen när det kan vara bra att bara hänga med i vad som sägs.
Eller som en nära anhörig till mig som arbetar som simlärare. Hon tycker det är dumt att hon inte kan använda hörapparater då. 
Det finns en massa andra anledningar till att det kan vara trevligt att ha på sig hörapparaterna när man ska simma eller bada.

Vattentäta hörapparater har funnits i ett par år, men hur fungerar de egentligen?

Audionom Boris Jurisic från Siemens ställer in apparaterna efter min hörselkurva via sin laptop. Han förklarar hur mycket enklare den här proceduren har blivit jämfört med förr när det krävdes sladdar och en massa teknik för att kunna programmera.

UtprovningUtprovning av hörapparat i simhall.UtprovningUtprovning av hörapparat i simhall.

 

 

 

 

 

Själva insatserna (propparna) är av silikon och är formgjutna efter mina öron. De sitter skönt och hindrar hörselgångarna från att fyllas med vatten.

 

SimmaHoppa i med hörapparater!SimmaHoppa i med hörapparater!

 

 

 

 

 

 

Men oj vad fel det känns att ha hörapparater på när jag ska gå i bassängen. Det är nästan som att jag gör något förbjudet. Ett brott mot regeln att hörapparater inte tål vatten.

Jag simmar iväg. Andas vart tredje armtag, då vrider jag upp ansiktet lite åt antingen vänster eller höger. Det låter konstigt om vattnet. Jag simmar längd efter längd och efter en stund har jag vant mig.
Provar att dyka ner och simma under ytan - hörapparaterna ska stängas av automatiskt då har jag fått veta. Det gör de, men de sätter inte igång igen som de ska när jag kommer upp. Efter några minuter och några omstarter så går ljudet fram igen. 
Men då missar jag ju instruktioner.
Det är inte ljudet från vattnet jag vill åt, utan tränarens prat - samt eventuellt vad mina träningskompisar säger.

Audionom Boris Jurisic tar fram ett system som ska streama ljudet via en mikrofon direkt till hörapparaterna. Uppe på bassängkanten fungerar det utmärkt, men så fort jag börjar simma och mottagaren hamnar under vatten (den ligger i en vattentät påse instoppad i min baddträkt) så hörs inget ljud. 

 - Det här måste jag undersöka, säger Boris Jurisic. Enligt de uppgifter jag har fått så ska det fungera.

Gårdagens test visade:
1. Det går att simma med hörapparater utan att de går sönder. 2. Det är mer ljud än man tror i en simhall. 3. Ljudet i hörapparaterna var behagligt och oönskade ljud tonades automatiskt ned. 4. Tekniken måste justeras och testas igen - vi lyckades inte riktigt uppfylla syftet, nämligen att kunna höra instruktioner och prat. Systemet som skulle streama ljudet verkade inte fungera under vattenytan.

Ulrika

16 oktober 2013

Familjen flyttade för sonens skolgång

Minns ni familjen Bradling som Auris skrev om i nr 3? Nu har de flyttat till Jönköping för att sonen Love ska kunna gå i en skola som är anpassad för elever med nedsatt hörsel.

I P4 Jönköping berättar mamma Heddi om varför de valde att bryta upp från den tidigare hemorten, läs eller lyssna här.

Artikeln i Auris hittar du här.

/Ulrika

8 oktober 2013

Avslutning

Nigel Williams, Hearing Link.

Konferensen om hörselslingor avslutades igår (måndag). Den andra dagen innehöll kanske inte riktigt lika mycket av intresse som den första. Men det var bland annat ett spännande föredrag om hörselskador och demens som anknöt till en del forskning vi nyligen skrivit om i Auris.

Jag passade i alla fall på att göra några korta intervjuer under pauserna. Bland annat med Nigel Williams, ordförande i Hearing link och Hahn Duong Phong från Vietnam som var där som ledamot i den internationella hörselskadeorganisationens styrelse.

Enigheten om att fler och bättre skötta hörselslingor behövs, samt att kunskapen behöver spridas, var mycket stor. Kanske kommer denna över 50 år gamla teknik nu att få en renäsans?

Nästa punkt på mitt eget program är ett besök på BBC:s avdelning för programtextning imorgon.

/Stefan

 

Annonser

view counter